Ο πλουσιότερος όλων των Rothschild


Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ένα άρθρο της "Daily Mail" για τον σχετικά άγνωστο Nat Rothschild, ο οποίος από μαύρο πρόβατο της δυναστείας, εξελίσσεται σε "πατριάρχη" αυτής. Χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο μας συστήνουν τα ΜΜΕ τον "χαρισματικό", "ανέμελο", "επαναστάτη" νεαρό...

Ο Nat Rothschild είναι στο επίκεντρο ενός πολιτικού κυκλώνα με την υποστήριξη του υπουργού Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας George Osborne που πέτυχε δωρεά από έναν Ρώσο ολιγάρχη.
Καθώς μιλούσε ο νεαρός άνδρας, σιωπή απλώθηκε στο χώρο. Γύρω από το τραπέζι, αυτού του μεγάλης ισχύος γεύματος, στο κεντρικό Λονδίνο, στις αρχές του μήνα, όπου συγκεντρώθηκε η ελίτ του βρετανικού επιχειρηματικού κόσμου. Ο Marcus Agius, πρόεδρος της Barclays Bank, o Sir David Arculus του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα O2, και ο Ian Davis, ο παγκόσμιος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων McKinsey, ακούμπησαν τα μαχαιροπήρουνά τους στο τραπέζι για ν’ ακούσουν.
Ο μετριόφρον άνθρωπος – 20 χρόνια νεότερος από την παριστάμενη εταιρεία – παρουσίασε μια μελετημένη και διεισδυτική άποψη των παγκόσμιων αγορών με μία βαρύτητα που διαψεύδει το νεαρό της ηλικίας του.
Ένας μάρτυρας είπε: «Ήταν απίστευτα εντυπωσιακός. Περίμενε τη δική του στιγμή και στη συνέχεια παρουσιάστηκε μεθοδικός και δυναμικός. Νομίζω ότι όλοι εξεπλάγησαν. Μου ήταν αδύνατο να ταυτοποιήσω ό,τι γνώριζα για την προηγούμενη ύπαρξή του ως ‘άγριο νιάτο’, με τον άνθρωπο που καθόταν μπροστά μας». 
Ο εν λόγω κύριος ήταν ο Nat Rothschild – ο 35χρονος γόνος της πλούσιας τραπεζικής δυναστείας, κάποτε μαύρο πρόβατο της οικογένειας και τώρα ανερχόμενο αστέρι με τη δική του ανεξάρτητη τροχιά. 
Στις αρχές του μήνα η New York Times ανέδειξαν αυτή την ιδιαίτερη μεταμόρφωσή του από Playboy σε πρίγκιπα των hedge fund’s, και τον παρουσίασε ως «ισχυρό άνθρωπο που χάραξε τον δικό του δρόμο και έναν επενδυτή, που κάποιοι λένε ότι μπορεί να γίνει ο πλουσιότερος όλων των Rothschild». 
Ένας υπερβολικός ισχυρισμός – που ωστόσο δεν στερείται αληθοφάνειας. Ο συντάκτης της λίστας των πλουσίων Philip Beresford λέει: «Τον είχα στο ραντάρ μου για κάποιο χρονικό διάστημα. Κινείτε γύρω από το κτήριο Έμπαϊρ Στέιτ, διατηρώντας επαφή με τις συμφωνίες του μέσω των πιο εξελιγμένων δορυφορικών επικοινωνιών. Έχει τα χρόνια με το μέρος του και τις σωστές διασυνδέσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι μία από εκείνες τις ιστορικές ευκαιρίες, όπως εκείνες που άρπαξαν οι προγονοί του. Αν πετύχει αυτή τη χρυσή στιγμή, θα μπορούσε να είναι ο πλουσιότερος της γενιάς του».
Ο Nat θα γίνει ο πέμπτος στη σειρά βαρόνος Rothschild και κληρονομεί περίπου £500 εκατομμύρια από τον τραπεζίτη πατέρα του.
Αλλά τώρα, χάρη σε ένα περίπλοκο δίκτυο ιδιωτικών μετοχικών επενδύσεων στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, και την συνεργασία του με την Atticus Capital, ένα τεράστιο αμοιβαίο αντισταθμιστικό κεφάλαιο που πέτυχε τα £7 δις, ο Nat φαίνεται να υπερβαίνει την περιουσία που θα κληρονομήσει, με τα δικά του κέρδη.
Ο πλούτος του έχει συσσωρευτεί στο πλαίσιο του ρόλου του ως σύμβουλος του Oleg Deripaska, έναν από τους πλουσιότερους ολιγάρχες στη Ρωσία και ιδιοκτήτη του γίγαντα αλουμινίου Rusal, που πρόσφατα συγχωνεύθηκε με δύο άλλες εταιρείες για τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας αλουμινίου στον κόσμο.
Αν και διακριτικός στις επιχειρηματικές του συμφωνίες, προσωπικά ζει μια ζωή που κανείς δεν θα συνέδεε με εκείνη ενός Rothschild. Ο καλύτερος φίλος του είναι ο Roman Abramovich, ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea, και φημολογείται ότι συναντιέται με την νεαρή ηθοποιό Natalie Portman.
Είναι δεινός σκιέρ, η κύρια κατοικία του βρίσκεται στο Klosters στην Ελβετία και χρησιμοποιεί το προσωπικό του Gulfstream jet για να ταξιδέψει στις άλλες κατοικίες του στο Παρίσι, τη Μόσχα, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και την Ελλάδα.

Η οικία των Rothschild στην Κέρκυρα
Ο Nat είναι γενναιόδωρος και κοινωνικός οικοδεσπότης που παρέχει απλόχερα στους επισκέπτες του σαμπάνια και κρασί εκλεκτής σοδειάς από τους αμπελώνες Rothschild – αλλά δεν υψώνει πλέον μόνος του ποτήρι: για να μη ξανακυλήσει στην ακόλαστη ζωή που άφησε πίσω του.  
Ακόμη πιο αξιοσημείωτο, για την άνοδό του, είναι το γεγονός ότι φαίνεται πως ο Nat Rothschild  - δυστυχώς, όπως πολλοί της δυναστείας πριν από αυτόν – υπήρξε αυτοκαταστροφικός. Το 1996, ένα από τα ξαδέρφια του Nat Rothschild, ο Amschel αυτοαπαγχονίστηκε σε ηλικία 41 ετών. Μόλις του είχε ζητηθεί να στελεχώσει ηγετική θέση στην οικογενειακή τράπεζα στο Λονδίνο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ένας άλλος ξάδελφος, ο Raphael de Rothschild, πέθανε στο Μανχάταν από υπερβολική δόση ηρωίνης. Ήταν μόλις 23. Για μερικά χρόνια φαινόταν ότι ο Nat Rothschild επίσης θα ακολουθούσε τα αυτοκαταστροφικά τους βήματα. Από νεαρή ηλικία, φάνταζε απίθανο να γίνει επιχειρηματίας.
Ένας συμμαθητής του στο Eton τον θυμάται ως «ένα μάλλον ατημέλητο και απρόβλεπτο αγόρι με μια επαναστατική πλευρά, που ποτέ δεν θα πίστευες ότι θα έκανε μεγάλη επιτυχία στη ζωή του». Σε κάποια φάση κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Eton, ο Rothschild εστάλη να ζήσει με έναν δάσκαλο, σε μία μάταιη προσπάθεια να τον χαλιναγωγήσουν. Ο φίλος λέει: «Φαινόταν σαν το κλασικό παράδειγμα ενός αγοριού που γεννήθηκε μέσα σε τεράστιο προνόμιο, βαρυφορτωμένο από τις γονικές προσδοκίες, αλλά που αντιστεκόταν σε κάθε είδους κομφορμισμό και απεχθής αρχή». Προσθέτει: «Για να είμαι ειλικρινής, πέραν του ονόματός του, είναι το τελευταίο άτομο που θα περίμενα να λειτουργήσει το δικό του αμοιβαίο αντισταθμιστικό κεφάλαιο – αλλά ίσως αυτό να τον έκανε τόσο πετυχημένο. Έχει τη θέληση να αναλάβει ρίσκα, να αναζητά το ακραίο, να ενεργεί παρορμητικά».
Ενώ στην Οξφόρδη, ο Rothschild σύντομα έγινε περιβόητος για τις κραιπάλες του. Ήταν μέλος του διαβόητου Bullingdon Club, τη διεφθαρμένη κοινότητα αρσενικών μπεκρήδων που φημίζονταν για χρήση ναρκωτικών και απρόκλητων βανδαλισμών, που μετράει τον David Cameron στα πρώην μέλη της. Πράγματι, ο Rothschild κάποτε γκρέμισε μια κινητή τουαλέτα από την πλαγιά ενός απότομου λόφου – με έναν φίλο του μέσα. 
Ένας φίλος από την Οξφόρδη θυμάται: «Ήμασταν μαζί στο Wadham. Ο Nat σπάνια έβγαινε με τη μαύρη γραβάτα, έπινε και διασκέδαζε όλη νύχτα, και μετά κοιμόταν όλη μέρα φορώντας το επίσημο κοστούμι του, προς μεγάλη απογοήτευση των ιστορικών δασκάλων του. Δεν ευλογήθηκε με το χάρισμα της ομορφιάς, είχε κόκκινα μαλλιά στο χρώμα του καρότου και φακίδες. Αλλά ο Nat είναι πολύ συμπαθητικός και έχει τάση για γρήγορα αυτοκίνητα. Στο κολέγιο ήταν γνωστός ως ‘μωρομαγνήτης’ – στα πάρτι τα όμορφα κορίτσια μαζεύονταν γύρω του σαν τις μέλισσες στο μέλι. Αυτά σου κάνει το όνομα Rothschild. Οι γυναίκες φαίνεται να το βρίσκουν σαν ένα πολύ ισχυρό αφροδισιακό». 
Ευνοούμενες κοπέλες προσκαλούνταν στην πολυτελή εξοχική κατοικία του πατέρα του Jacob, όπου ο νεαρός Λοτάριος έλιωνε τα λάστιχα των αυτοκινήτων τους, ώστε να μπορέσει να τις κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, για να τις παραπλανήσει.
Μια συνοδός κυρίων ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι το 1994 ο Rothschild της ζήτησε να φέρει ναρκωτικά και στριπτιζέζ σε ένα πάρτι στο αρχοντικό των Rothschild στο Waddesdon Manor, στο Buckinghamshire, το οποίο διαχειρίζεται τώρα το φιλανθρωπικό ίδρυμα National Trust. Είπε: «Ήταν πολύ ακριβείς σε ό,τι ήθελαν – τρία λυγερά μαύρα κορίτσια με καλσόν, ζαρτιέρες και ψηλά τακούνια. Επίσης ήθελαν τα κορίτσια να κάνουν επιπλέον πράγματα».

Η Annabelle Neilson - Rothschild με τον οικογενειακό φίλο σχεδιαστή Alexander McQueen
Όταν ο Nat ξεκίνησε ένα ειδύλλιο με τη φίλη της Kate Moss, το μοντέλο Annabelle Neilson, η οικογένειά του πρέπει να έριχνε ξάγρυπνες ματιές πάνω στην τελευταία του επιλογή, την οποία γνώρισε σε μια παραλία στην Ινδία. Πρέπει να είχαν τρομοκρατηθεί ακόμα περισσότερο όταν σε ηλικία μόλις 23, το έσκασε μαζί της στο Las Vegas, όπου και την παντρεύτηκε. «Ήταν τεράστιο σοκ για τον Jacob και τη σύζυγό του Lady Serena», λέει ένας στενός οικογενειακός φίλος. «Γνώριζαν ότι συναντιόταν με μοντέλα και ότι έκανε άστατη ζωή – αλλά το να παντρευτεί την Annabelle ήταν απίστευτα παρορμητικό και προφανώς ενάντια στις συμβουλές των δικηγόρων της οικογένειας. Είχαν απλά σοκαριστεί». «Το κερασάκι στη τούρτα της κοπέλας στο γλέντι του γάμου ήταν να ανέβει στο τραπέζι με το μικροσκοπικό της φόρεμα και τις γόβες στιλέτο και να χορεύει εν μέσω κρυστάλλων και ασημικών. Μάλλον χυδαίο, φοβάμαι. Οι γονείς του Nat προέβλεψαν ότι αυτό το πράγμα θα έληγε σε δάκρυα, και έτσι και έγινε».
Για ένα διάστημα το ζευγάρι εμφανιζόταν να ζει μια γκλάμουρους ζωή, κοσμώντας τις σελίδες των φανταχτερών Live Style περιοδικών – διασκεδάζοντας στις Κάννες με φίλους όπως το σούπερ μοντέλο Elle Macpherson, τον σχεδιαστή Alexander McQueen, και το “It – girl” Tamara Beckwith, ή λιαζόμενοι στην Καραϊβική. Μετά από μόλις τρία χρόνια αχαλίνωτης διασκέδασης – και κατακλυσμικές γραμμές – το ζευγάρι χώρισε και η Neilson φημολογείται ότι έλαβε έναν γενναιόδωρο οικονομικό συμβιβασμό σε αντάλλαγμα της ανάκλησης του επιθέτου της δυναστείας και υπογράφοντας μια συμφωνία εμπιστευτικότητας.  
Εκείνη τη στιγμή, μόνος στη Νέα Υόρκη και σύμφωνα με φίλους «ένα χάος», ο Rothschild προέβη σε απολογισμό της μέχρι τώρα άσκοπης δημόσιας ζωής του. Οικείοι του λένε ότι βρήκε ξαφνικά κάτι απωθητικό στο τρόπο ζωής του. Αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη του στα πάρτι και να τιμήσει το όνομά του. Για το σκοπό αυτό προσχώρησε στην εμπορική τράπεζα Lazards στο Λονδίνο και στη συνέχεια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Εκεί ο Nat συνάντησε τον Timothy Barakett, έναν νεαρό επενδυτή που προσπαθούσε να συγκεντρώσει χρήματα για το Atticus, το νέο του hedge fund (βασικά, ένα ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο ανοιχτό μόνο σε επιλεγμένα άτομα που ακολουθεί μια σύνθετη επενδυτική στρατηγική). Ζήτησε από τον Barakett δουλειά, αλλά απορρίφθηκε. Οι δυο τους συνέχισαν να κρατούν επαφή και δύο χρόνια αργότερα ο Barakett προσέλαβε τον Rothschild, δίνοντάς του τον τίτλο του διευθυντή επιχειρηματικής ανάπτυξης – μια θέση με την οποία ήταν φυσικά σε θέσει να ανοίξει πόρτες στον συνέταιρό του. Εκείνη την εποχή αυτοί ήταν οι μοναδικοί δύο υπάλληλοι του Atticus. Αλλά όχι για πολύ. Από την ίδρυσή του το ταμείο ανήλθε στο απίστευτο 30% το χρόνο και τώρα διαχειρίζεται £7 δις. Η επιτυχία έφερε τεράστιες ανταμοιβές: το 2005 ο Rothschild έλαβε μόλις πάνω από £40 εκατομμύρια. 
Σύμφωνα με γνώστες, φέτος έκανε ακόμα περισσότερα απ’ ό,τι πέρυσι. «Είχε απίστευτη εξέλιξη, και τα έκανε όλα μόνος του», δήλωσε ο Barakett στην εφημερίδα New York Times. «Δεν έχουν σχέση οι οικογενειακές διασυνδέσεις. Έχει ικανότητα στο να εντοπίζει ταλαντούχους ανθρώπους και ενδιαφέρουσες επενδύσεις».
Οι οικείοι του Rothschild πιστεύουν ότι τον κυνηγά η επιθυμία να ξεπεράσει τα επιτεύγματα του πατέρα του Jacob και είναι αποφασισμένος να ενισχύσει το επίθετο.
Πρόσφατα συνεργάστηκε με τον πατέρα του σε ένα επιχειρηματικό εγχείρημα, το JNR (Jacob Nat Rothschild), το οποίο επενδύει σε ρωσικές εταιρείες. Υπάρχει σχέδιο για την προώθηση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου τον επόμενο χρόνο, με κάποιες εκτιμήσεις να πλησιάζουν τα £2 δις, καθιστώντας το μερίδιο του Nat στα £300 εκατομμύρια.
Όπως πολλοί Rothschild πριν από αυτόν, έτσι κι αυτός είναι ένας άπληστος συλλέκτης σύγχρονης τέχνης – ένα από τα αγαπημένα του κομμάτια είναι ένας φυσικού μεγέθους καμβάς που απεικονίζει μια αποκεφαλισμένη γυναίκα που φορά μπικίνι, της Βρετανίδας καλλιτέχνιδας Julian Opie.
Όταν βρίσκεται για επαγγελματικούς λόγους στην Αμερική, ζει σε ένα μαγευτικό μινιμαλιστικό αρχοντικό του Μανχάταν, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στο Men’s Vogue. Το ακίνητο είναι γεμάτο με γιγαντιαίες επίπεδες τηλεοράσεις και ακριβά παιχνίδια για αγόρια, με λακαριστά συρόμενα πάνελ που κρύβουν κάθε ακαταστασία. Μοντερνιστικές οθόνες αφής ελέγχουν τη μουσική, τη θέρμανση και τις τηλεοράσεις και ένα υπαίθριο ντους κοσμεί την βεράντα του ρετιρέ. 
Μόνο το κελάρι του κρασιού προδίδει την παλιά πλούσια του κληρονομιά με τις οικογενειακές διασυνδέσεις με το Chateau Mouton και το Chateau Lafite-Rothschild. Περίπου 670 σπάνια μπουκάλια που φωτίζονται με κρυφό φωτισμό, περικλείονται από μια σειρά ανώτατης τεχνολογίας ψυγεία με γυάλινες πόρτες, μακρόλαιμα μπουκάλια σαμπάνιας του Pierre-Jouet συνωστίζονται στο χώρο μαζί με τις καλύτερες σοδιές του Μπορντό.
Ο αρχιτέκτονάς του David Chipperfield λέει: «Κανονικά χτίζεις ένα σπίτι γύρω από κάποιον, γύρω από τα τελετουργικά του προσώπου αυτού. Όμως ο Nat δεν είναι ένα άτομο που μένει κατ’ ανάγκη για πολύ καιρό στο σπίτι αυτό. Η ζωή του είναι πολύ πιο εκκεντρική, πολύ πιο ακατάστατη».  
Στην πραγματικότητα, σπάνια ξοδεύει περισσότερο από τέσσερις μέρες στο ίδιο μέρος, πετώντας με το λεπτομερώς εξοπλισμένο ιδιωτικό του τζετ από τη Σιβηρία, στην Ελβετία, μέσω Ελλάδας, στη Νέα Υόρκη – αλλά πάντα διατηρώντας επαφή με τη Βρετανία.
Πράγματι, το δραματικό κεντρικό κλιμακοστάσιο του πενταόροφου κτιρίου του στη Νέα Υόρκη είναι κατασκευασμένο από αγγλική βελανιδιά, ενώ έξω – μάλλον ανακόλουθα – βρίσκεται μία παραδοσιακή καλυπτόμενη από βρύα αυλή αγγλικής επαρχιακής οικίας. 
Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που λείπει, φυσικά: μια γυναίκα που να μοιραστεί την επιτυχία του.

Natalie Portman - Nat Rothschild
Μετά τον καταστροφικό του γάμο ο Nat απέφευγε κάθε μακροχρόνια δέσμευση, αλλά φέρεται να είχε φλερτάκια με την κόρη του Jonathan Aitken, την Petrina Khashoggi, και την Ivanka Trump, και τώρα εθεάθη με την 25χρονη Natalie Portman – η οποία είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει ως Anne Boleyn στο “The Other Boleyn Girl” (Το άλλο κορίτσι του Boleyn) – πηγαίνοντάς την σε ένα διακριτικό ραντεβού στο εστιατόριο Wiltons στο St. James.
Πώς του πήγαν όμως ξαφνικά τόσο καλά τα πράγματα; Ένας φίλος από τις παλιές ημέρες του Rothschild λέει: «Φαίνετε ότι ξαφνικά ανακάλυψε έναν τρόπο να αξιοποιήσει την επαναστατική του φύση προς όφελός του, και πήρε μπροστά σαν πύραυλος. Το επόμενο πράγμα που μαθαίνουμε είναι ότι πήρε δικό του ιδιωτικό τζετ και ότι είναι εξπέρ στο επιχειρησιακό σύμπαν. Είναι απλά σαν να μη μπορεί να κάνει διαφορετικά από το να παράγει χρήμα».

Πηγή: dailymail.co.uk



Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes