Οι ΗΠΑ προτρέπουν Σ. Αραβία και Κατάρ να ρίξουν τους τόνους


Γελοίο χαρακτηρίσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας στο AZ News τον κατάλογο των 13 αιτημάτων που συνέταξαν τέσσερις χώρες, με τη συγκατάθεση των ΗΠΑ, και έδωσαν στο Κατάρ για να τα ικανοποιήσει εντός 10 ημερών... Γελοία, μη λογικά, αλλά και ότι αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο, είναι επίσης η επίσημη άποψη της Ντόχα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον προέτρεψε σήμερα το Κατάρ και τις τέσσερις χώρες με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, που απομόνωσαν το εμιράτο, να ρίξουν τους τόνους της μεταξύ τους αντιπαράθεσης.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος έδωσαν στο Κατάρ προθεσμία 10 ημερών για να ικανοποιήσει τα 13 τους αιτήματα, προκειμένου να τερματίσουν την οικονομική και διπλωματική απομόνωσή του.

Ωστόσο η Ντόχα επιβεβαίωσε σήμερα ότι αυτά τα αιτήματα, μεταξύ αυτών το κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, η απομάκρυνση από το Ιράν και το κλείσιμο της τουρκικής βάσης στο Κατάρ, δεν ήταν «λογικά».

«Ακόμα κι αν το Κατάρ δυσκολεύεται πολύ να ικανοποιήσει ορισμένα αιτήματα, υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που μπορούν να αποτελέσουν μια βάση διαλόγου προκειμένου να οδηγηθούμε προς την επίτευξη μιας λύσης» σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ένα δελτίο τύπου, απευθύνοντας έκκληση στις χώρες «να καθίσουν μαζί και να συνεχίσουν τις συνομιλίες».

«Το να ρίξουν τους τόνους θα βοηθούσε επίσης στην αποκλιμάκωση των εντάσεων» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμμαχος του Κατάρ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι το τελεσίγραφο που έθεσε η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της «αντίκειται στο διεθνές δίκαιο».
Πηγή: aznews.site

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes