Καθημερινό φαινόμενο οι διαρρήξεις και οι κλοπές στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης


Σε απόγνωση βρίσκονται οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, καθώς τα κρούσματα κλοπών, διαρρήξεων, ακόμα και ληστειών, τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο.



Μέσα σε έναν μόλις μήνα, έχουν καταγραφεί έξι-επτά διαρρήξεις σε φαρμακεία στα ανατολικά της πόλης, κυρίως στην περιοχή του Φαλήρου, καταγγέλλει ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύσης Ευγενίδης. Τα περιστατικά παλαιότερα ήταν ελάχιστα, όμως τώρα καταγράφεται αύξηση, επισημαίνει.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Οι φαρμακοποιοί είναι σε απόγνωση. Οι διαρρήξεις γίνονται κυρίως στις γειτονιές της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Στις 4 ή 5 τα ξημερώματα οι επιτήδειοι παραβιάζουν στόρια και σπάνε τις κλειδαριές των φαρμακείων, εισβάλλουν μέσα και αρπάζουν ό,τι χρήματα βρουν. Ακόμη και ο συναγερμός να χτυπήσει, δεν πτοούνται. Πάλι κλέβουν και στη συνέχεια τρέπονται σε φυγή. Σε επικοινωνία που είχαμε με την αστυνομία μάς είπε ότι πρόκειται για τις ίδιες σπείρες που χτυπούν και σπίτια» αναφέρει ο κ. Ευγενίδης.

Η αστυνομία έχει ενημερώσει τον ΦΣΘ ότι είναι τόσο αυξημένα τα περιστατικά, που οι περιπολίες δεν επαρκούν, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Καθημερινά συλλαμβάνουν τα μέλη κάποιας σπείρας και την επόμενη μέρα εμφανίζεται άλλη, προσθέτει ο κ. Ευγενίδης.

Αν και οι διαρρήξεις τείνουν να γίνουν τακτικό φαινόμενο, οι ληστείες σε φαρμακεία σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη είναι πιο σπάνιες, αλλά συμβαίνουν και γίνονται κυρίως στα διανυκτερεύοντα. Οι ληστές μπαίνουν στο φαρμακείο και με την απειλή πιστολιού ή μαχαιριού ζητούν χρήματα.

«Οι οδηγίες που έχει δώσει ο ΦΣΘ στα μέλη του είναι ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες να κατεβάζουν τα στόρια και να εξυπηρετούν τους πολίτες μέσα από το στόρι ή το ειδικό φινιστρίνι που προβλέπεται να υπάρχει βάσει νόμου. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο» επισημαίνει ο γραμματέας του ΦΣΘ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διάρρηξη στο φαρμακείο του Μιχάλη Φυντικάκη, στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου. Όπως τονίζει ο ίδιος, οι δύο δράστες χτύπησαν στις 5.30-6.00 τα ξημερώματα. Στράβωσαν τα στόρια, μπήκαν στο φαρμακείο σερνόμενοι στο πάτωμα, καταφέρνοντας μάλιστα -άγνωστο πώς- να «κοροϊδέψουν» το σύστημα συναγερμού, ώστε να μη χτυπήσει. «Ήταν η πρώτη φορά που έπεσα θύμα διάρρηξης. Και μάλιστα ενώ είχα λάβει μέτρα φύλαξης. Είχα και σεκιούριτι και συναγερμό, αλλά δεν στάθηκαν ικανά να σταματήσουν τους δράστες. Τα ίχνη παραβίασης είδαν γείτονες και ειδοποίησαν την αστυνομία και αυτή εμένα. Υπολογίζω ότι η ζημιά ήταν γύρω στις 4.000-5.000 ευρώ» σημειώνει ο κ. Φυντικάκης.

Οι κλοπές, από την άλλη, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στα φαρμακεία όλης της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αργύρη Σίσκου, ο οποίος έχει φαρμακείο επί της οδού Μοναστηρίου και αναφέρει ότι από το Μάιο και μετά, τα κρούσματα κλοπών στο φαρμακείο του έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς καταγράφονται τουλάχιστον τρία την εβδομάδα.

«Συνήθως έρχονται δύο μαζί και ο ένας προσπαθεί να με απασχολήσει, όσο ο άλλος ή η άλλη κλέβει. Θυμάμαι ένα περιστατικό ζευγαριού όπου ο άνδρας δήθεν μου έκανε ερωτήσεις, για να μου αποσπάσει την προσοχή, τη στιγμή που η γυναίκα έκλεβε βρεφικά γάλατα και τα είχε βάλει κάτω από το φουστάνι της» περιγράφει ο κ. Σίσκος και καταλήγει: «Πλέον ανησυχώ. Όταν μπαίνει κάποιος στο φαρμακείο και δεν είναι πελάτης που τον ξέρω, αρχίζω να σκέφτομαι ποιος μπορεί να είναι και τι κομπίνα θα σκαρφιστεί, για να με κλέψει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: aznews.site



Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes