Στα 4,2 εκατ. ανέρχεται ο αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου

Πάνω από 4 εκατομμύρια υπολογίζεται ο αριθμός των χιλιάδων φυσικών προσώπων να πληρώσουν εμπρόθεσμα, έως το τέλος Ιουλίου, την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και των λοιπών επιβαρύνσεων των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είχε μειωθεί από 4.146.483 στο τέλος Δεκεμβρίου του 2016 σε 3.881.795 στο τέλος Μαΐου του τρέχοντος έτους και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι και το τέλος Ιουνίου παρέμεινε σε επίπεδο χαμηλότερο των 3,9 εκατομμυρίων.

Από το τέλος Ιουλίου και μετά, ο αριθμός των οφειλετών εκτινάχθηκε στα ύψη, καθώς στους ήδη υπάρχοντες προστέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι οι οποίοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν εμπρόθεσμα, έως τις 31/7/2017, τους φόρους που αναγράφουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από τις εισπράξεις βεβαιωμένων δημοσίων εσόδων, τα οποία απέστειλαν οι τράπεζες στην ΑΑΔΕ, μέχρι τις 31 Ιουλίου που έληγε η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος και των λοιπών επιβαρύνσεων που συμβεβαιώνονται με την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων, περίπου 680.000 φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν την πρώτη αυτή δόση, σύμφωνα με έρευνα της «Ν»

Το συνολικό ποσό που δεν πλήρωσαν ανέρχεται περίπου σε 360 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των 680.000 αυτών φορολογουμένων υπάρχουν πολλοί οι οποίοι περιλαμβάνονται ήδη στα 3,88 εκατ. οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, καθώς έχουν αφήσει απλήρωτα από το παρελθόν κι άλλα ποσά φόρων, όπως ο περσινός φόρος εισοδήματος, ο περσινός ΕΝΦΙΑ κ.λπ. 

3 στους 10 δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τους φόρους τους


Τα νοικοκυριά και οι μεμονωμένοι φορολογούμενοι που κατάφεραν να εξοφλήσουν μέχρι τις 31 Ιουλίου είτε ολόκληρα τα ποσά από τους βεβαιωθέντες φόρους των εκκαθαριστικών των φετινών δηλώσεων είτε την πρώτη δόση από τα ποσά αυτά υπολογίζεται ότι ανήλθαν περίπου σε 1.860.000 επί συνόλου 2,54 εκατομμυρίων. Δηλαδή, σχεδόν 7 στους 10 πλήρωσαν κανονικά τους φόρους τους και 3 στους 10 δεν τα κατάφεραν.

Το Δημόσιο εισέπραξε έτσι μόλις 870 εκατ., δηλαδή περίπου 360 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα έδειχναν τα εκκαθαριστικά. Η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος και των λοιπών φόρων που συμβεβαιώνονται με τα εκκαθαριστικών των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος κινήθηκε κοντά στο 71% κι ενώ απομένουν ακόμη άλλοι δύο «γύροι» πριν από τον τερματισμό της «κούρσας» των πληρωμών των φόρων των φετινών φορολογικών δηλώσεων (ένας στις 29 Σεπτεμβρίου που καταβάλλεται η δεύτερη δόση και ένας στις 30 Νοεμβρίου που λήγει η τρίτη δόση).
Πηγή: hepressproject.grΣυνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook, Twitter και Linkedin


Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου


Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes