Πράκτορες της CIA κάνουν καριέρα ως δημοσιογράφοι

Πράκτορες της CIA στην Ελλάδα ...κάνουν καριέρα ως «δημοσιογράφοι» σε Αμερικάνικο κανάλι... Έλληνες Δημοσιογράφοι κάνουν καριέρα στην διοίκηση της ΕΥΠ... Είμαστε σε καλά χέρια! Παντού πατριώτες!... 

Το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου του 1993, παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου, δύο πληρώματα της τότε Άμεσης Δράσης, μετά από τηλεφώνημα κατοίκου της Κυψέλης που έμενε στην οδό Μηθύμνης, μπλοκάρουν ένα βαν μάρκας VW, παρκαρισμένο στον αριθμό 50. Μέσα επιβαίνουν δύο Αμερικανοί υπήκοοι, οι οποίοι οπλοφορούν. Στους χώρους του βαν ανακαλύπτονται περούκες, φωτογραφικές μηχανές, ασύρματοι ακόμη και στρώματα για ύπνο!

Όταν μεταφέρονται στην Ασφάλεια, ο ένας από αυτούς δηλώνει μόνο το όνομά του, αρνείται να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση και τονίζει «Είμαι ο Τσαρλς Φάντις, Β΄ Γραμματέας στην Αμερικανική πρεσβεία και μην τολμήσετε να μας ακουμπήσετε γιατί θα δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο».

Ο δεύτερος δεν μιλάει πολύ, απλά ακούει τον συνάδελφό του. Έχει υιοθετήσει για την συγκεκριμένη αποστολή το όνομα Τζακ Καρλ Σλιούαρ. Μέχρι εκείνη την νύχτα εθεωρείτο ένας από τους πολύ καλούς επιχειρησιακούς πράκτορες του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα. Το πραγματικό του όνομα είναι Μάικ Μπέικερ. Αφού πρώτα ίδρυσε μια εταιρία ασφαλείας, σήμερα είναι παρουσιαστής νυχτερινού σόου στο FOX Channel.

Αντίθετα, ο έχων εκείνο το βράδυ το γενικό πρόσταγμα Τσαρλς Φάντις, μετά την συνταξιοδότησή του από την CIA, έγραψε βιβλία και ίδρυσε την Orion Strategic Services, εταιρία που ειδικεύεται σε θέματα ασφαλείας τρομοκρατικών επιθέσεων, συλλογή πληροφοριών, παρακολουθήσεις και στα όπλα μαζικής καταστροφής.

Και οι δύο αναχώρησαν εσπευσμένα από την Αθήνα την επόμενη ημέρα της σύλληψής τους, με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος και τελικό προορισμό την Τζαμάϊκα. Μετά από συννενοήσεις ανάμεσα στην πρεσβεία και τις ελληνικές αρχές δεν ανακρίθηκαν ποτέ. Το επεισόδιο της οδού Μηθύμνης θεωρήθηκε λήξαν. Το περιβόητο βαν με τον εξοπλισμό του μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο στο γκαράζ της αμερικάνικης πρεσβείας και δεν εξετάστηκε ποτέ από τις ελληνικές αρχές η την ΕΥΠ.

Είκοσι δύο χρόνια μετά από εκείνο το βράδυ του Νοέμβρη, όπου όπως αποδείχτηκε οι δύο πράκτορες της CIA στην Αθήνα είχαν στήσει μια επιχείρηση παρακολούθησης υπόπτων για συμμετοχή στην «17 Νοέμβρη», εξακολουθούν να ζουν ανάμεσά μας αν και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, με άλλες πλέον ιδιότητες.

Δεν έχουν ξεχάσει πάντως το επεισόδιο που σημάδεψε την καριέρα τους σε ένα μόνο από τα δεκάδες απόρρητα κεφάλαια της θητείας τους στον κόσμο της CIA.


Μάικ Μπέικερ: Από κατάσκοπος παρουσιαστής στο FOX


Όταν ο Μάικ Μπέικερ τελείωσε το πανεπιστήμιο, φανταζόταν τον εαυτό του να διαπρέπει στην δημοσιογραφία. Ήταν περίπου 24 ετών, όταν τον προσέγγισαν άνθρωποι με πολύ καλές επαφές στην CIA -συνήθης τακτική για τους απόφοιτους πανεπιστημίων- προκειμένου να τον ρωτήσουν αν ενδιαφερόταν να κάνει καριέρα στην Υπηρεσία.

Το θεώρησε μια πρόκληση και αφού πέρασε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, εντάχθηκε στους κόλπους της για τα επόμενα 20 περίπου χρόνια. Πολύ γρήγορα και αφού πέρασε από την περίφημη «Φάρμα» έγινε ένας πολύ ικανός επιχειρησιακός πράκτορας που γύρισε δεκάδες χώρες του κόσμου.

Καλυμμένος πίσω από διάφορες ιδιότητες και μένοντας σταθερά για πολλά χρόνια στην Βιέννη, ο Μπέικερ έφτασε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ως επιχειρησιακός πράκτορας του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα. Ήταν άσσος στις μεταμφιέσεις και στις παρακολουθήσεις, μέχρι το μοιραίο βράδυ της 16ηςΝοεμβρίου, όταν συνελήφθη μαζί με τον Φάντις από πληρώματα της Άμεσης Δράσης στην περίφημη επιχείρηση παρακολούθησης της οδού Μηθύμνης.

Έχοντας υπερβολική σιγουριά στις δυνατότητές του, ο Μπέικερ σύμφωνα με πληροφορίες, χαλάρωσε τα μέτρα ασφαλείας. Πιστεύοντας ότι όλα ήταν τέλεια επαναπαύτηκε όπως και ο προϊστάμενος του Τσαλρς Φάντις. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά αργότερα στα κεντρικά της CIA στο Λάνγκλεϊ, Μπέικερ και Φάντις πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο από τους Έλληνες αστυνομικούς.


Επιπλήξεις, αλλά και επάνοδος


Η φυγή του την επόμενη ημέρα, δεν σηματοδότησε το τέλος της καριέρας του στην Υπηρεσία. Παρά τις επιπλήξεις και τον παροπλισμό του για μεγάλο διάστημα από τον επιχειρησιακό τομέα, επανήλθε.

Μετά την παραίτησή του, ασχολήθηκε με αρχικά τουλάχιστον με αυτό που είχε μάθει να κάνει πολύ καλά, ιδρύοντας μαζί με ένα πρώην στέλεχος της βρετανικής MI-5 μια εταιρία προστασίας υψηλών προσώπων, events, συνεδρίων κ.α. Η πιο μεγάλη δουλειά ήταν ο γάμος της Μαντόνα με τον σκηνοθέτη Γκάι Ρίτσι, όπου ο Μπέικερ και οι άνδρες του -σχεδόν όλοι πρώην πράκτορες- ανέλαβαν τα μέτρα ασφαλείας της τελετής και την προστασία του ζεύγους και των διάσημων καλεσμένων του.

Στο ευρύ κοινό, όμως, έγινε γνωστός όταν επέστρεψε ως δημοσιογράφος και αναλυτής σε θέματα κατασκοπείας, εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ, τρομοκρατίας και Μέσης Ανατολής στο FOX Channel. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει το late night σόου Red Eye ενώ συμμετείχε ως ειδήμων και σε ριάλιτι κατασκοπείας βρετανικού καναλιού με τον τίτλο CIA vs. KGB.


Μάικ Μπέικερ

Μάικ Μπέικερ

Ο Τσαρλς Φάντις και η Orion Strategic


Ο Τσαρλς Φάντις σήμερα, έχει κοιλίτσα και κάποια περιττά κιλά παραπάνω. Δεν θυμίζει σε τίποτε τον πάλαι ποτέ Αμερικανό πράκτορα που είχε το γενικό πρόσταγμα στην επιχείρηση της οδού Μηθύμνης για την παρακολούθηση υπόπτων συμμετοχής στην «17 Νοέμβρη».

Ήταν αυτός που ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά μετά την σύλληψη του ιδίου και του Μπέικερ, κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Ασφάλεια. Δεν απάντησε σε καμία ερώτηση των αστυνομικών για τις περούκες, τους ασυρμάτους, τις κάμερες και φυσικά το ότι τόσο αυτός όσο και ο Μπέικερ οπλοφορούσαν.

Σήμερα, είναι ο ισχυρός ανήρ της Orion Strategic Services, μιας εταιρίας που εδρεύει στο Μέριλαντ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες, τέλειους εμπειρογνώμονες και εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα αντιτρομοκρατίας, αντικατασκοπίας και στα όπλα μαζικής καταστροφής. Όπως τονίζεται στο εισαγωγικό σημείωμα της Orion, «η εμπειρία μας είναι προϊόν δεκαετιών συλλογής πληροφοριών και επιχειρησιακών εμπειριών», κάτι που συνάδει απόλυτα με το βιογραφικό του Φάντις το οποίο είναι πληρέστατο.

Σύμφωνα με αυτό, σπούδασε την δεκαετία του 1970 πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins και ακολούθησαν σπουδές Νομικών στο πανεπιστήμιο του Maryland από το 1980 έως το 1983. Υπηρέτησε στο Δικαστικό Σώμα του Στρατού των ΗΠΑ για τέσσερα χρόνια, φτάνοντας στον βαθμό του λοχαγού. Παραιτήθηκε για να αναλάβει βοηθός του Γενικού Εισαγγελέα στην Ουάσιγκτον, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1987.


Η ένταξη στη CIA


Στις τάξεις της CIA θα ενταχθεί ένα χρόνο αργότερα και αμέσως μετά την βασική εκπαίδευση θα κάνει εντατικά μαθήματα ελληνικών, στα οποία απέσπασε πολύ υψηλή βαθμολογία. Όπως ακούγεται στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών, αυτό οφείλεται μάλλον στις ελληνικές του ρίζες. Η ουσία είναι ότι αμέσως μετά την άψογη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας μετατίθεται στην Αθήνα. Στο βιογραφικό του γράφει χαρακτηριστικά: «Αξιωματικός Επιχειρήσεων στην Ευρώπη-Καλοκαίρι 1991 - Φθινόπωρο 1993», οπότε και έφυγε από την Ελλάδα, μετά το επεισόδιο της Κυψέλης.

Η επόμενη μετάθεσή του ήταν στην Τουρκία, όπου ουσιαστικά παροπλίστηκε για ένα χρόνο σε γραφείο μακριά από τις μυστικές επιχειρήσεις. Μετά την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας επανήλθε στο επιχειρησιακό πεδίο ως αρχηγός του κλιμακίου των πρακτόρων της CIA -ήταν πάνω από δώδεκα άτομα- στην γείτονα χώρα και οργάνωσε δεκάδες αποστολές, σε πολλές από τις οποίες έλαβε και ο ίδιος μέρος.

Η καριέρα του συνεχίστηκε με προαγωγές και μεταθέσεις στην Μέση Ανατολή. Φημολογείται ότι διετέλεσε σταθμάρχης στο Ιράκ, πριν επιστρέψει οριστικά στις ΗΠΑ. Από τον Σεπτέμβριο του 2006 μέχρι τον Μάιο του 2008 ήταν ο αρχηγός του Αντιτρομοκρατικού Τμήματος της CIA στην Ουάσιγκτον, όπου διοικούσε πάνω από 10.000 πράκτορες επιχειρησιακούς, αναλυτές κ.α.


Τσαρλς Φάντις

Τσαρλς Φάντις

Όταν συνταξιοδοτήθηκε έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Η παρακμή και η πτώση της CIA», βασισμένο στην πολύχρονη εμπειρία του. Δεν ήταν το μόνο. Επέστρεψε συγγραφικά με το «Κωδικός: Αφροδίτη» ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Αθήνα, το εξώφυλλο του οποίου στην πρώτη έκδοση ήταν η φωτογραφία που είχε δώσει στην δημοσιότητα η «17 Νοέμβρη» μετά τις επιθέσεις στο Πολεμικό Μουσείο και στο Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα. Πρωταγωνιστής του, είναι ένας πρώην πράκτορας της CIA, ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα για να εκδικηθεί τον θάνατο της γυναίκας του, που έγινε πολλά χρόνια πριν, κατά την διάρκεια μιας μυστικής επιχείρησης, όπου όλα πήγαν στραβά.

Περίπου ό,τι έπαθε ο ίδιος εκείνη την παγωμένη νύχτα της 16ης Νοέμβρη που πιάστηκε στον ύπνο μαζί με τον Μπέικερ στην Μηθύμνης.

Πηγή: slpress.grΣυνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook, Twitter και Linkedin


Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου


Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes