Ελληνικό Δημόσιο: 180 εκατ. € αποζημίωση στον Λιβανέζο Σάφα για το Σκαραμαγκά

Δεν ρωτηθήκαμε ποτέ σχετικά με τα υποβρύχια που δεν πήραμε, αλλά τα πληρώσαμε. Δεν ρωτηθήκαμε ποτέ σχετικά με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τώρα πρέπει να αποζημιώσουμε έναν Λιβανέζο με 180.000.000. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ένοχοι όλης αυτής της κατάστασης έγιναν σίγουρα πλουσιότεροι και το κόστος των λαθών τους, πραγματικών ή καλά προμελετημένων, θα τo φορτώσουν εξ ολοκλήρου στις πλάτες μας.

Με ψήφους δύο έναντι μίας το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αποφάσισε πως το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να αποζημιώσει τον Γαλλολιβανέζο επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα και την εταιρεία του Privinvest αποζημίωση 180 εκατομμυρίων ευρώ, συν τους τόκους, για τη μη εκπλήρωση των συμβατικών του υποχρεώσεων σε ό,τι αφορά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την υποχρέωση που είχαν αναλάβει να ολοκληρώσουν τα προγράμματα κατασκευής υποβρυχίων «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών ΙΙ».

Το ύψος της αποζημίωσης γνωστοποιήθηκε από την Privinvest το βράδυ της Τετάρτης. 

Επίσης το ελληνικό δημόσιο δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει στον Γαλλολλιβανέζο επιχειρηματία αποζημιώσεις από τη σχέση που είχαν τα ναυπηγεία με τον ΟΣΕ.

Τέλος, το διαιτητικό δικαστήριο καταλογίζει ευθύνες στο ελληνικό Δημόσιο για τον τρόπο με τον οποίο είχε χειριστεί το πρόστιμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις στο ναυπηγείο.


Να σημειωθεί πως εκκρεμεί και άλλη διαιτητική διαδικασία στο ίδιο Δικαστήριο, που αυτή την φορά είχε προκαλέσει το Ελληνικό Δημόσιο ζητώντας αποζημιώσεις για την μη κατασκευή των υποβρυχίων.
Πηγή: skai.gr




Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook, Twitter και Linkedin


Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου


Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes