Ο Νταλάρας κατηγορεί την ανθρωπότητα ότι «αναζητά συνεχώς τον πλούτο»… Υπεράνω χρημάτων ο ίδιος… Η δήλωση έγινε με αφορμή την παρουσίαση του νέου του δίσκου. 52 χρόνια καριέρας …αλλά δεν μπορεί να χορτάσει… από …δόξα.
Για να θυμηθούμε όμως και μια σχετική με το θέμα ιστορία με πρωταγωνιστή τον υπεράνω χρημάτων κ. Νταλάρα:
Ήταν Φεβρουάριος του 2003 όταν έσκαγε η «βόμβα Νταλάρα» στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ωστικό της κύμα τελείωσε μια και καλή την καριέρα του πανίσχυρου έως τότε Γιώργου Πανταγιά, ο οποίος, γράφτηκε ότι, είχε την ευγενή έμπνευση να εμπλακεί σε ένα θεματάκι ΦΠΑ. Διαβάστε τι έγραφε τότε ο Γιώργος Καρελιάς στην Ελευθεροτυπία:
Εκτός μεγάρου Μαξίμου είναι από χθες ο Γιώργος Πανταγιάς, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού εδώ και δέκα χρόνια.
Υποχρεώθηκε να παραιτηθεί επειδή χθεσινό δημοσίευμα του καταλόγισε ότι παρενέβη στο ΣΔΟΕ προκειμένου να τακτοποιηθεί φορολογική εκκρεμότητα του Γιώργου Νταλάρα.
Το υπουργείο Οικονομικών επισήμως, ο κ. Πανταγιάς και ο κ. Νταλάρας διέψευσαν κατηγορηματικά ότι έγινε τέτοια παρέμβαση, όμως η υπόθεση πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις και η απομάκρυνσή του ήταν αναπόφευκτη.
Αφορμή και αιτίες
Για την απομάκρυνση του κ. Πανταγιά η «υπόθεση Νταλάρα» ήταν η αφορμή. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι σφοδρές αντιδράσεις που είχε προκαλέσει κυρίως στους βουλευτές της Β’ Πειραιά, αλλά και σε ευρύτερο κύκλο κομματικών στελεχών, η δραστηριότητα του κ. Πανταγιά στην περιοχή, όπου σκοπεύει να πολιτευτεί. Βουλευτές της περιοχής είχαν στείλει επιστολές στον πρωθυπουργό και κατηγορούσαν το σύμβουλό του ότι χρησιμοποιούσε τη θέση του με αθέμιτο τρόπο, για να προβάλει την υποψηφιότητά του. Την ενόχληση αυτή είχε μεταφέρει στον κ. Σημίτη και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης.
Η «αντίστροφη μέτρηση» για την αποχώρηση του κ. Πανταγιά άρχισε χθες το πρωί μόλις κυκλοφόρησε το φύλλο της εφημερίδας «Καθημερινή». Στο σχετικό δημοσίευμα αναφερόταν ότι ζήτησε από το ΣΔΟΕ να διαγράψει χρέος του κ. Νταλάρα ύψους 100 εκατ. δρχ. Μάλιστα, το δημοσίευμα υπαινισσόταν ότι ο κ. Πανταγιάς έχει κάνει και άλλες παρεμβάσεις ανάλογου περιεχομένου, χωρίς, όμως, να παραθέτει στοιχεία.
Είχαν ενημερωθεί
Όπως έγινε γνωστό, για την υπόθεση Νταλάρα είχαν ενημερωθεί ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης και Απ. Φωτιάδης, και, τελικά, ο φάκελος έφτασε στο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Σωκράτη Κοσμίδη, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Σημίτη. Μόλις η υπόθεση ήρθε στο φως, χθες το πρωί, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε το συνεργάτη του για εξηγήσεις και το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την παραίτησή του «για λόγους ευαισθησίας», όπως είπε. Ο κ. Πρωτόπαπας είπε ότι αυτοί οι «λόγοι ευαισθησίας» δεν σχετίζονται με το δημοσίευμα και παρέπεμψε στο κείμενο της παραίτησης του κ. Πανταγιά.
Με αυτό το κείμενο, το οποίο απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Πανταγιάς εξαπολύει δριμύτατη επίθεση εναντίον του «κομματικού κατεστημένου, της κομματικής νομενκλατούρας και των πολιτικών απολιθωμάτων». Όλοι αυτοί -όπως αναφέρει- προσπάθησαν να συκοφαντήσουν την πολιτική δουλειά που αναπτύσσει στη Β’ Πειραιά.
Οι χαρακτηρισμοί αυτοί «φωτογραφίζουν» κυρίως βουλευτές και άλλα κομματικά στελέχη της περιοχής, που θεωρούσε ότι τον πολεμούν, επειδή δεν ήθελαν να είναι υποψήφιος. Για τον «εσωκομματικό πόλεμο» που δεχόταν ο κ. Πανταγιάς έκανε λόγο στη δήλωσή του και ο κ. Νταλάρας και αναρωτήθηκε «πώς τον άντεξε τόσον καιρό».
Πάντως, το σημείο αυτό της δήλωσης Πανταγιά ενόχλησε και τον Κ. Λαλιώτη, ο οποίος θεωρεί ότι «γράφτηκε εν θερμώ και έπρεπε να αποφευχθεί».
Στο κείμενο της παραίτησης δεν γίνεται καμία αναφορά στην υπόθεση Νταλάρα. Όμως, σε συνομιλίες του με τους δημοσιογράφους ο κ. Πανταγιάς διέψευδε κατηγορηματικά ότι έκανε οποιαδήποτε παρέμβαση για να ρυθμιστεί το χρέος που βεβαίωσε το ΣΔΟΕ. Μάλιστα, χαρακτήρισε το δημοσίευμα «ψευδές και συκοφαντικό» και δήλωσε ότι θα καταθέσει αγωγή αποζημίωσης.
Με το θέμα ασχολήθηκε στην ίδια εφημερίδα και η Ελένη Κωσταρέλου:
Αυτή η… φορολογική (και όχι μόνο) ιστορία κρατάει τουλάχιστον ένα χρόνο!
Ενας αιφνιδιαστικός έλεγχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στον τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα αποκάλυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, φοροδιαφυγή.
Η έκθεση ελέγχου, κατά πώς προβλέπει η νομοθεσία, που συντάχθηκε από το ΣΔΟΕ, καταγράφει -κατά τις ίδιες πληροφορίες- πως τα στοιχεία από τις συναυλίες του καλλιτέχνη ήταν ελλιπή και δεν δικαιολογούσαν τον περιορισμό των εσόδων του.
Τότε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, άρχισαν να ασκούνται πιέσεις προς κάθε αρμόδια φορολογική αρχή που αποδίδονται στον μέχρι χθες σύμβουλο του πρωθυπουργού Γιώργο Πανταγιά, ο οποίος διατηρεί φιλική σχέση με τον καλλιτέχνη.
Κύκλοι του ίδιου υπουργείου μιλούσαν χθες ακόμη και για κατ’ ιδίαν επισκέψεις, που ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο και ολοκληρώθηκαν προ μηνός, από εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ώστε να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Στις πιέσεις, κατά πώς λένε, δεν φαίνεται να ενέδωσε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Δημήτρης Μπατζελής, ούτε και οι πολιτικοί προϊστάμενοί του. Άπαντες επικαλούνταν την έκθεση ελέγχου που συνέταξε το ΣΔΟΕ και τόνιζαν πως «μπορείς να βοηθήσεις μέσα στο πλαίσιο του νόμου», δηλαδή με το να διευκολύνεις τον φορολογούμενο να εξοφλήσει τα χρέη του σε δόσεις. Όταν ξεκαθαρίστηκε πως ουσιαστικά δεν υφίσταται το νομικό ζήτημα, που τέθηκε από τους ενδιαφερόμενους για την υπόθεση, η έκθεση ελέγχου απεστάλη προ διμήνου από το ΣΔΟΕ στην εφορία Ψυχικού. Το συνολικό ποσό (μετά προστίμων και προσαυξήσεων) που καταλόγισαν στον καλλιτέχνη αγγίζει τα 100 εκατ. δρχ.
Συμβιβασμός αλλά…
Τελικώς, μέσα στις γιορτές (προ μηνός) επήλθε διοικητικός συμβιβασμός. Ο κ. Νταλάρας πλήρωσε το 10% της οφειλής και έγινε διακανονισμός, για καταβολή του υπόλοιπου ποσού σε δόσεις, μέσα στην πενταετία.
Κι εκεί που η υπόθεση θεωρήθηκε κλεισμένη από τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, ξαφνικά άρχισε να παίρνει νέα τροπή.
Δημοσίευμα στην «Κ.Ε.» στις 26 Ιανουαρίου (κι αφού είχε γίνει ο συμβιβασμός του κ. Νταλάρα με την Εφορία) αναφερόταν σε πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός είναι δυσαρεστημένος από το ΣΔΟΕ. Το δημοσίευμα πιθανολογήθηκε από την ηγεσία του Σώματος ότι βασίστηκε σε πληροφορίες που προέρχονταν από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Γ. Πανταγιά.
Θεωρήθηκε, μάλιστα, ότι κατά κάποιον τρόπο θα μπορούσαν να αποτελέσουν (οι πληροφορίες αυτές) απάντηση του περιβάλλοντος του κ. Πανταγιά στο ΣΔΟΕ, τόσο για την υπόθεση του καλλιτέχνη όσο και για άλλες, που εκείνο τον καιρό, ίσως και μέχρι σήμερα, βρίσκονταν σε εξέλιξη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φάκελος της υπόθεσης Νταλάρα εστάλη στο γραφείο του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκράτη Κοσμίδη την περασμένη εβδομάδα, ενώ ενημερώθηκε και ο υπουργός Οικονομίας-Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.
Μετά το χθεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Μπατζελής δεν είχε δεχθεί ούτε ένα τηλεφώνημα από το πρωθυπουργικό και το υπουργικό γραφείο, για να δώσει εξηγήσεις.
Αυτό ερμηνευόταν ως σαφής ένδειξη πως η κυβέρνηση γνώριζε το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις.
Ερωτηθείς ο υφυπουργός Οικονομίας Απόστολος Φωτιάδης, μετά το υπουργικό συμβούλιο δήλωσε: «Όλοι οι Έλληνες αντιμετωπίζονται με όμοιο τρόπο και αυτό το υπουργείο το έχει δείξει σε πολλές περιπτώσεις. Και μάλιστα περιπτώσεις που δημιούργησαν ένταση δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό», ενώ σε ερώτηση αν υπήρξαν πιέσεις, τόνισε το αυτονόητο για έναν κυβερνητικό παράγοντα: «Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση».
Και η σχετική δήλωση του Γιώργου Νταλάρα:
«Με αφορμή το δημοσίευμα της «Καθημερινής» και την έκταση που του δόθηκε, διευκρινίζω τα εξής. Πριν από αρκετό καιρό ξεκίνησε, και για μένα, διαδικασία ελέγχου από το ΣΔΟΕ. Ελέγχθηκα, λοιπόν, κανονικά όπως ορίζουν οι κανονισμοί -ελπίζω για όλους- και προέκυψαν διαφορές, οι οποίες κατατέθηκαν με επίσημη έκθεση του ΣΔΟΕ στην εφορία μου. Από εκεί και πέρα, ο νόμος προβλέπει ένα διάστημα για αποδοχή και συμβιβασμό ή ένσταση και προσφυγή στα φορολογικά δικαστήρια. Αυτό βέβαια εφόσον δεν θέλεις να καταφύγεις εξ αρχής στις… συνήθεις μεθόδους που αποστρέφομαι. Σ’ αυτή τη φάση βρίσκεται το θέμα και κανείς σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να αλλάξει και να διορθώσει τίποτε.
Θέλω να διευκρινίσω εδώ, ότι ανεξάρτητα από τα παραπάνω, επανειλημμένα έχω παραστεί και με άλλους συναδέλφους σε αρμόδια υπουργεία ζητώντας και πολιτική παρέμβαση για το ιδιότυπο θέμα της φορολογίας των προκαταβολών (από εταιρείες, ΑΕΠΙ κ.λπ.) που αφορά όλους σχεδόν τους καλλιτέχνες, και όσο δεν ρυθμίζεται νομοθετικά θα συνεχίσει να δίνει έδαφος σε σκανδαλολογία και επιπλέον σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση. Όσον αφορά την εμπλοκή άλλων προσώπων για δήθεν παρέμβαση για προσωπικό μου όφελος και μάλιστα μετά την ολοκλήρωση ελέγχου και την επίσημη έκθεση, αυτή είναι εκ του πονηρού και καλύπτει προφανώς άλλα συμφέροντα. Άλλωστε αν απολάμβανα ιδιαίτερης μεταχείρισης από πολιτικές γνωριμίες, δεν θα γινόμουν αντικείμενο των επιλεκτικών αποκαλύψεων του ΣΔΟΕ! Εκ του πονηρού είναι και η σύνδεση του συγκεκριμένου θέματος με τον Γιώργο Πανταγιά, ο οποίος ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο είναι συμπατριώτης και φίλος μου, πολλά χρόνια πριν γίνει σύμβουλος του πρωθυπουργού και θα παραμείνει και μετά την παραίτησή του. Τέλος κατά τ’ άλλα αφού υπάρχει μια δική μου εκκρεμοδικούσα διαφορά πενταετίας με ένα ποσόν 18 εκατ. περίπου το χρόνο από το ΣΔΟΕ, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, διαφθορά, διαπλοκή, εκβιασμοί, φοροδιαφυγή στην Ελλάδα τέλος! Τώρα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι!»
Πηγή: AZ News
Δημοσίευση σχολίου