ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Το θερμοκήπιο της εξουσίας - Μπόμπολας: Στην υγειά του Δημοσίου


Η πορεία του «εθνικού κατασκευαστή» από τον «φάκελο» του κομμουνιστή ως τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ μέσω «Εθνους».

ΜΕΡΟΣ 2ο


Του Ειδικού Συνεργάτη

O Γιώργος Μπόμπολας απέδειξε το αληθές του αποφθέγματος «Η Αριστερά δεν είναι ιδεολογία αλλά επάγγελμα». Αυτό σίγουρα το ανακαλούν στη μνήμη τους αρκετοί οδηγοί όποτε πληρώνουν διόδια… Γεννήθηκε το 1928 στον Πειραιά. Κατάγεται από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Ο πατέρας του ήταν ελασίτης. Ο πολύπλαγκτος εργολάβος συνελήφθη σε ηλικία 14 ετών από τους Γερμανούς επειδή έγραφε συνθήματα σε τοίχους στην Καστέλα. Συνέχισε τη δράση του ως μέλος της ΕΠΟΝ. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και για να τα βγάλει πέρα παρέδιδε μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου. Προσπάθησε να διοριστεί στο Δημόσιο (υπουργείο Δημοσίων Εργων) αλλά ανεπιτυχώς, μια και είχε «φακελωθεί» ως κομμουνιστής.

Στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα. Το 1968, μεσούσης δικτατορίας, ίδρυσε την κατασκευαστική εταιρία Τεχνοδομή με βασικό συνέταιρο τον μετέπειτα υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελο Κουλουμπή. Το 1977 ίδρυσε την εταιρία Ακτωρ με κύριο αντικείμενο τις συμβάσεις δημοσίων έργων. Το 1978 ξεκίνησε συνεργασία με αυτόν που έγινε εξ απορρήτων του και δεξί του χέρι στα τεχνικά έργα: τον μεταλλειολόγο μηχανικό Δημήτρη Κούτρα. Με προέλευση από την κομμουνιστική Αριστερά, ο Κούτρας είναι σήμερα ο αντιπρόεδρος του ομίλου Ελλάκτωρ. (Η Ελλάκτωρ Α.Ε. είναι ελληνική πολυεθνική εταιρία η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο των κατασκευών και της ενέργειας. Προέκυψε το 1999 από τη συγχώνευση των Ακτωρ ΑΤΕ και Ελληνική Τεχνοδομική Α.Ε. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών με κωδικό ΕΛΛAK.)

Το «Εθνος»


Το 1977, επί Καραμανλή, ο Μπόμπολας έγινε εκδότης. Μαζί με τον κομμουνιστή επιχειρηματία του χώρου Γιάννη Γιαννίκο άρχισε να τυπώνει (με τις ευλογίες της ΕΣΣΔ) την 34τομη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια. Σε αυτή τη διαδικασία ο Γιώργος Μπόμπολας φέρεται ότι γνώρισε τον δημοσιογράφο και μετέπειτα συνεργάτη του Αλέκο Φιλιππόπουλο. Ο Αλέκος Φιλιππόπουλος είχε τσακωθεί με τον Τεγόπουλο κι αναζητούσε εναγωνίως χρηματοδότη για να βγάλει εφημερίδα.


Από τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο το 1982 για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Από αριστερά: Οι Αλ. Φιλιππόπουλος, διευθυντής του «Εθνους», Γ. Μπόμπολας, Γ. Βότσης, αρθρογράφος της «Ελευθεροτυπίας», και Κ. Τεγόπουλος, εκδότης της «Ελευθεροτυπίας».

Με την έκδοση του πρωτοποριακού τότε «Εθνους» σε σχήμα ταμπλόιντ άλλαξε η πορεία του ελληνικού Τύπου. Χάρη στις τέλειες εγκαταστάσεις στο Μαρούσι, στην άψογη μηχανοργάνωση, στη μοντέρνα σελιδοποίηση και την ελκυστική θεματολογία (σκανδαλωδώς ευνοϊκή για τους Σοβιετικούς) η εφημερίδα των Νικολόπουλου – Κυριαζή κέρδισε όχι μόνο την πρώτη θέση της κυκλοφορίας αλλά βοήθησε πολύ το ΠΑΣΟΚ να κατακτήσει την εξουσία. Στο σκάνδαλο Κοσκωτά το «Εθνος», κάνοντας στροφή 180 μοιρών, έχασε φύλλα και συνέβαλε αποφασιστικά στην αποδόμηση του Παπανδρέου και την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογικές αναμετρήσεις ’89-’90.

Ο Γιώργος Μπόμπολας δεν άργησε να έρθει σε πλήρη ρήξη με τον πληθωρικό Αλέκο Φιλιππόπουλο, που αποχώρησε από την εφημερίδα. Με την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία επανήλθε στα γνώριμα «σοσιαλιστικά» λημέρια, χωρίς όμως να επιστρέψει στις παλιές κυκλοφορικές πιένες της δεκαετίας του ’80!

Εκσυγχρονισμός


Αργότερα ήρθε η ώρα του «εκσυγχρονισμού» και του Κώστα Σημίτη, που στηρίχτηκε λυσσαλέα τόσο από το Mega όσο και από το «Εθνος» σε όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Οι κατασκευαστικές δραστηριότητες του επιχειρηματία Μπόμπολα γιγαντώθηκαν, ειδικά την περίοδο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς, όπου η εταιρία Ακτωρ αναλάμβανε όποια κατασκευή «κινούνταν» στην αγορά των δημόσιων έργων!

Ετσι μπήκε στο στόχαστρο της τότε αντιπολίτευσης, που με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή είχε αρχίσει «ανένδοτο» κατά των «διαπλεκόμενων» συμφερόντων. Στο μεταξύ βοούσε το πανελλήνιο για «ύποπτες» και προνομιακές αναθέσεις της κυβέρνησης Σημίτη στις εταιρίες συμφερόντων Μπόμπολα. Η κατηγορία ήταν ξεκάθαρη! Προνομιακή επιχειρηματική μεταχείριση με αντάλλαγμα μιντιακή κάλυψη.


Τον Σεπτέμβριο του 1978 ο «Ριζοσπάστης» όχι μόνο διαφήμιζε τη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια αλλά περιείχε και κουπόνι με το οποίο μπορούσε κανείς να παραγγείλει τον πρώτο τόμο

Ο πανικός για τον «βασικό μέτοχο» και οι φήμες για το λόμπι των Βρυξελλών


Οταν τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε η Ν.Δ., ξεκίνησε η μεγάλη αναμέτρηση, που έλαβε πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Ο κ. Καραμανλής επιδίωκε να βάλει στην άκρη τους «νταβατζήδες» -φράση που αποδόθηκε στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό-, οι οποίοι λυμαίνονταν το κρατικό χρήμα και ποδηγετούσαν τον δημόσιο βίο της χώρας!

Ενας από τους πρώτους νόμους που έφερε για ψήφιση η νέα κυβέρνηση ήταν ο περίφημος νόμος «περί βασικού μετόχου», που στην ουσία απαγόρευε σε βασικό μέτοχο μέσου ενημέρωσης την ανάληψη δημοσίων έργων. Προς στιγμήν ο Γιώργος Μπόμπολας πανικοβλήθηκε. Εψαξε αγοραστή για το «Εθνος» και τις υπόλοιπες εκδοτικές επιχειρήσεις του, αφού ήθελε να διατηρήσει τις κατασκευαστικές δραστηριότητές του. Αγοραστή τελικά βρήκε. Ηταν η Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία προσπαθούσε να μπει στα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια όμως ο νόμος δεν ψηφίστηκε, αφού δεν έλαβε την έγκριση της Ε.Ε., και έτσι η μιντιακή αυτοκρατορία Μπόμπολα παρέμεινε άθικτη. Η σκληρή αντιπολίτευση στην τότε κυβέρνηση έγινε σκληρότερη από ποτέ! Για την απόρριψη του νόμου, που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον Μπόμπολα, ακούστηκαν πολλά. Το σημαντικότερο ήταν ότι το γραφειοκρατικό λόμπι των Βρυξελλών «επηρεάστηκε» ποικιλοτρόπως από τον ίδιο τον Μπόμπολα.

Για την ιστορία, ο «νόμος περί βασικού μετόχου» δικαιώθηκε μόλις πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ύστερα από προσπάθειες του εμπνευστή του Πρ. Παυλόπουλου! Η πολιτική γραμμή του εκδοτικού συγκροτήματος παρέμεινε σχετικά ουδέτερη στη διακυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στήριξε τον Ευ. Βενιζέλο στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Το Mega Channel, όπου ήταν βασικός μέτοχος, στήριξε σκληρά και φανατικά την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο και τώρα βρίσκεται στα πρόθυρα του κλεισίματος και οι απλήρωτοι εργαζόμενοί του στήνουν αντίσκηνα στις επιχειρηματικές έδρες των μετόχων ζητώντας μια λύση στο πρόβλημά τους. Sic transit gloria mundi…

Διαβάστε εδώ το 1ο Μέρος:


Πηγή: dimokratianews.gr, AZ News

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes