Ξοδεύουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε φορά για τη διενέργεια των εκλογών προσπαθώντας να αλλάξουμε κάτι σ'αυτόν τον τόπο και κάθε φορά ανακαλύπτουμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα απολύτως.
Τόσο επαγγελματικά στημένο είναι το παιχνίδι. Αλυσοδεμένοι χειροπόδαρα με τέτοιο τρόπο ώστε οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής πορείας να μας κοστίσει πανάκριβα. Εμείς δεν είμαστε σε θέση να τιμωρήσουμε αποτελεσματικά τους δικούς μας προδότες. Αντίθετα όσοι διανοηθούν να προδώσουν τους τοκογλύφους έχουν να αντιμετωπίσουν το Κτήνος αυτοπροσώπως...
Ακολουθεί σχετικό χθεσινό άρθρο από την "Καθημερινή" το οποίο σήμερα δεν είναι προσβάσιμο (μόνο ως προσωρινά αποθηκευμένη σελίδα της Google μπορέσαμε να το βρούμε):
Την επιβολή φόρου στις αναλήψεις απο μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ATM) εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ο κ. Γ. Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιβληθούν φόροι ούτε σε κινήσεις μέσω καρτών, εμβασμάτων κλπ. αλλά ούτε και στα κεφάλαια καταθέσεων.
ΜΙλώντας σε δημοσιογράφους το μεσημέρι της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέχρι την 5η Ιουνίου, γεγονός το οποίο θα καταστήσει εφικτή την πληρωμή της δόσης των 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.
«Βεβαίως θα πληρώσουμε τη δόση της 5ης Ιουνίου γιατί μέχρι τότε θα έχουμε συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε στο CNN το βράδυ της Δευτέρας.
Ο υπουργός ανέφερε ότι οι συζητήσεις προχωρούν μεταξύ Αθήνας και δανειστών σε επίπεδο Brussels Group ενώ για το θέμα του ΦΠΑ δήλωσε ότι «κατ' εμάς η βέλτιστη πρόταση είναι για δύο συντελεστές ΦΠΑ 6,5% και 15% για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, οι οποίοι θα αυξάνονται κατά τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες όταν οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά. Υποστήριξε όμως ότι οι θεσμοί επιμένουν σε δύο συντελεστές πολύ υψηλότερους (της τάξης του 11% και 23%) και γι' αυτό μπαίνει στην συζήτηση το σενάριο των τριών συντελεστών.
Σε κάθε περίπτωση όμως ο υπουργός επεσήμανε ότι άμα υπάρξουν τρεις συντελεστές ΦΠΑ θα έχουν καθαρά αναδιανεμητικό χαρακτήρα δίνοντας ως παράδειγμα την ένταξη στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ όλων των τροφίμων. Παράλληλα, σημείωσε ότι εξετάζονται και προτάσεις για εκπτώσεις για την χρήση πλαστικού χρήματος.
Ειδικά σε ότι αφορά τον κλάδο του τουρισμού ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «θα κάνουμε ότι μπορούμε για να έχουμε ανταγωνιστικό ΦΠΑ στον τουρισμό».
Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, για τις τράπεζες του εξωτερικού συζητείται να θεσπισθεί η υποχρέωση καταβολής φόρου 15% προκειμένου να εξασφαλίζεται η νομιμοποίηση τους ενώ δεν θα προβλέπεται υποχρέωση επαναπατρισμού τους. Για τις αδήλωτες καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες προτείνεται η καταβολή φόρου 30% με τις ίδιες προϋπόθεσης. Όσοι νομιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους θα απαλλάσσονται από διώξεις για λόγους φοροδιαφυγής όχι όμως και για ποινικές διώξεις για ξέπλυμα χρήματος.
Σε ο,τι αφορά τις αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ ο υπουργός Οικονομικών δε απέκλεισε να υπάρξουν αλλαγές και στο καθεστώς απαλλαγών από τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθεί ακόμη και το καθεστώς φορολογίας καυσίμων
"Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι για πάντα"
Μιλώντας στο CNN, o υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η χώρα μας «δεν μπορεί να καταβάλει μεγάλες δόσεις στο ΔΝΤ χωρίς συμφωνία».
Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα εδώ και αρκετούς μήνες δεν έχει λάβει χρηματοδότηση από τους δανειστές της και επιβιώνει με τις δικές της δυνάμεις, μετά από τις τεράστιες προσπάθειες των πολιτών της.
«Για τέσσερις μήνες πληρώναμε τις υποχρεώσεις μας εξαντλώντας κάθε ίχνος ρευστότητας από την πληγωμένη οικονομία μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε για πάντα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας, καλώντας τους θεσμούς και ειδικά το ΔΝΤ να συναντήσουν την Ελλάδα, διανύοντας στο 1/4 του δρόμου.
Τέλος, σε ερώτηση αν οι συντάξεις είναι η βασική «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως είναι μια από τις γραμμές, διευκρινίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι η λιτότητα.
«Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη λιτότητα που γνώρισε χώρα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση. Τώρα χρειαζόμαστε ανάπτυξη», είπε.
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου
Δημοσίευση σχολίου