Κρίσιμες για την Νέα Τάξη οι εκλογές σήμερα στην Τουρκία!


Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου 54 εκατ. (και όχι 54 όπως αναγράφεται στην "Αυγή") Τούρκοι ψηφοφόροι προκειμένου να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές. Η ψηφοφορία έχει ξεκινήσει από τις 8 το πρωί και θα διαρκέσει έως τις 5 το απόγευμα. Τα αποτελέσματα δε, αναμένεται να γίνουν γνωστά το βράδυ.

Το ισλαμο-συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που είναι στην εξουσία τα τελευταία 13 χρόνια, θεωρείται βέβαιο ότι θα κερδίσει και πάλι την πρωτιά. Δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι θα κατακτήσει και την αυτοδυναμία.
Αυτό θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες: Πρώτον, από το πόσο θα μειωθεί η δύναμη του κυβερνώντος κόμματος σε σχέση με το 49,83% που είχε στις εκλογές του 2011, δεύτερον από το εάν το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% και τρίτον από το πόσο θα αυξήσουν τη δύναμή τους το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (25,98% το 2011) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (13,01%).
Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών το 2011 είχε κατέβει στις εκλογές με ανεξάρτητους υποψηφίους, οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει συνολικά ποσοστό 6,5%. Σε αυτό το επίπεδο κινείτο εξάλλου το ποσοστό του κόμματος τα τελευταία 10 χρόνια.
Ένα ποσοστό κάτω από το 42% για το κυβερνών κόμμα, σε συνδυασμό με ποσοστό πάνω από το 10% για το φιλοκουρδικό κόμμα και σχετική αύξηση της δύναμης του ΡΛΚ και του ΚΕΚ, θα αφαιρέσει από το ΚΔΑ την αυτοδυναμία που έχει από τις εκλογές του 2002.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ποσοστά 40-47% για το ΚΔΑ, 26-30% για το ΡΛΚ, 14-17% για το ΚΕΚ και 9-13% για το ΚΔΛ.
Οι σημερινές εκλογές θεωρούνται κρίσιμες όσο ποτέ άλλοτε, καθώς θα κριθεί αν θα υπάρξει αυτοδυναμία, κυβέρνηση συνασπισμού ή επανάληψη των εκλογών.
Επίσης, σήμερα θα κριθεί αν το κυβερνών κόμμα θα καταφέρει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος για τη μετάβαση στο Προεδρικό Σύνταγμα που είναι στόχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κι αυτό για την περίπτωση που το κυβερνών κόμμα θα αποκτήσει και πάλι αυτοδυναμία τουλάχιστο 330 εδρών, επί συνόλου 550. Αν το φιλοκουρδικό κόμμα εκπροσωπηθεί στην εθνοσυνέλευση ξεπερνώντας το 10%, ανάλογα με το ποσοστό του θα ενισχυθεί στο ΚΔΛ η γραμμή της μετατόπισης του κόμματος από αμιγώς κουρδικό, σε κόμμα λαών και μειονοτήτων.
Ειδικά το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία. Στις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 2014 ο υποψήφιος και πρόεδρος του ΚΔΛ Σελαχατίν Ντεμιρτάς είχε συγκεντρώσει 9,76%. Η αύξηση αυτή είχε αποδοθεί στη γραμμή που είχε ακολουθήσει ο Ντεμιρτάς κατά την προεκλογική εκστρατεία για εγκατάλειψη του προφίλ κουρδικού κόμματος και αγκάλιασμα των πολιτισμικών ταυτοτήτων όπως οι Αλεβήδες, οι Αρμένιοι, οι Ελληνες, οι Κούρδοι κ.λπ.
Πηγή: avgi.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρουΚοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes