Βομβαρδισμούς βάσει "Γιουγκοσλαβικού σεναρίου" στη Συρία ζητούν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

© RIA Novosti. Ilya Pitalev
Ουάσιγκτον, 23 Ιουνίου - RIA Novosti. Οι εργαζόμενοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ σε επιστολή τους προς την ηγεσία του Υπουργείου προτείνουν να επιτεθούν οι ΗΠΑ στα στρατεύματα της Συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με το «Γιουγκοσλαβικό σενάριο», γράφει η εφημερίδα New York Times, η οποία διαθέτει το έγγραφο.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι πενήντα αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ υπέγραψαν την επιστολή, που προορίζεται για εσωτερική χρήση, με μια προτροπή να ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί κατά των δυνάμεων της Δαμασκού. Το χαρακτήρισαν ως τον μόνο τρόπο για την καταπολέμηση του «ισλαμικού κράτους» (μια ομάδα απαγορευμένη στη Ρωσία) και για την Ειρήνη στη Συρία. Ο εκπρόσωπος Οργανισμού John Kirby επιβεβαίωσε το γεγονός της προτροπής, ωστόσο, δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες, λέγοντας μόνο ότι η ηγεσία μελετά το θέμα.

Βομβαρδισμοί από απόσταση
«Εξετάζουμε, την περίπτωση ο στρατιωτικός ρόλος των ΗΠΑ να είναι πιο ενεργός, με βάση τη λογική χρήση απομακρυσμένων και εναέριων οπλικών συστημάτων, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν και να προωθήσουν μια πιο εστιασμένη και επιθετική διπλωματική τακτική υπό την ηγεσία των ΗΠΑ» - γράφουν στην επιστολή που αναφέρει η εφημερίδα.
Στα σχόλια στο έγγραφο διευκρινίζεται ότι στο πλαίσιο των «εξ αποστάσεως όπλων» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε πυραύλους cruise που μπορούν να τροφοδοτούνται από μεγάλη απόσταση που δεν θα επιτρέψουν στις Δυνάμεις της Συριακής κυβέρνησης να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους επιθέσεις. Έτσι, ενήργησε, η συμμαχία του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια επεμβάσεων στη Γιουγκοσλαβία το 1999, που ανάγκασε τις αρχές να αρχίσουν πολιτικό διάλογο, ο οποίος έληξε με την διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
«Ορισμένοι λένε ότι η σύγκριση αυτή είναι εσφαλμένη λόγω της ενεργού συμμετοχής της Ρωσίας και του Ιράν στον πόλεμο αυτό (στη Συρία), και υποθέτουν ότι οι χώρες αυτές μπορούν να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους στην υποστήριξη των Συριακών στρατευμάτων, προκειμένου να εξουδετερώσουν οποιαδήποτε χτυπήματα των ΗΠΑ», δήλωσε ο δημοσιογράφος του άρθρου των NYT Max Fischer.

Ερωτήσεις χωρίς απαντήσεις
Συνολικά η εσωτερική επιστολή του προσωπικού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δέκα σημεία, σε κάθε ένα από τα οποία παρέχεται αιτιολόγηση της ανάγκης των χτυπημάτων της κυβέρνησης της Συρίας, για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, για την επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων, την επιστροφή των προσφύγων, καθώς επίσης και για την καταπολέμηση της ομάδας του ισλαμικού κράτους. Αυτή εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ θα χτυπούν τα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας, ώστε να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον της αντιπολίτευσης, το οποίο με την σειρά του θα επιτρέψει στα στρατεύματα της αντιπολίτευσης να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση του Ισλαμικού κράτους.
Ο Fischer στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζει ότι στην Συρία υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος ότι οι ξεχωριστές ομάδες της αντιπολίτευσης μπορεί να ξεκινήσουν τον επαναστατικό αγώνα για την εξουσία στην χώρα.
«Συνέβη στο Αφγανιστάν το 1992, όταν οι επαναστάτες που νίκησαν την κυβέρνηση, ξεκίνησαν έναν παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο μεταξύ τους, καθώς και στη Λιβύη το 2011», - γράφει ο δημοσιογράφος.
Επίσης αξιολογεί κριτικά την επιστολή, όπου αναφέρεται ότι θα πρέπει να δημιουργήσουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία. «Η επιστολή δεν απαντά στο ερώτημα εάν πρέπει να εφαρμόσει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για τα ρωσικά αεροπλάνα και πώς η Ουάσιγκτον πρόκειται να το επιβάλει χωρίς κίνδυνο σύγκρουσης (με τη Ρωσία)», λέει ο Φίσερ.
Συνολικά, λέει, η επιστολή είναι ενδεικτική του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα των οποίων η λύση είναι αναγκαία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία.
«Αυτό δεν το λένε, δηλαδή πώς να εξαλείψουν τις βαθιές διαφορές ακόμη και μεταξύ των συμμάχων σχετικά με το πώς πρέπει να μοιάζει η ειρηνική συμφωνία. Δεν παρέχει νομική βάση για τον πόλεμο εναντίον της Συρίας, την οποία η Ρωσία, αναμφίβολα, κλειδώνει στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν λένε, πώς να διώξουν τον Άσαντ, αποφεύγοντας την κατάρρευση της κυβέρνησης της Συρίας. Η Επιστολή μάλλον δηλώνει την απογοήτευση ή ακόμη και την οργή για την τρέχουσα πολιτική από το να προσφέρει συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις», γράφει ο συντάκτης των New York Times.


Πηγή: tokoutsavaki/ria.ru


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes