Οι δύστυχοι της ΛΑΕ περίμεναν να κερδίσουν οι "επαναστάτες" των Podemos


Δυστυχία που βρήκε τους επαναστάτες της ΛΑΕ... Περίμεναν να κερδίσει ο «επαναστάτης» των Podemos... που είναι κολλητός του «επαναστάτη» Τσίπρα με το Μνημόνιο των 7.500 σελίδων...

Ακολουθεί σχετικό άρθρο του "iskra":


Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΙΧΙΣΕ ΑΚΡΙΒΑ ΣΤΟΥΣ UNIDOS - PODEMOS!
Δυστυχώς οι UNIDOS - PODEMOS αναδεικνύονται 3η δύναμη μετά το Ραχόϊ και τους Σοσιαλιστές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε να πανηγυρίσει για να οικειοποιηθεί τη "νίκη" των PODEMOS αλλά έπεσε από τα σύννεφα και ρεζιλεύτηκε.
Οι UNIDOS - PODEMOS είδαν ότι η παρουσία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην εκστρατεία τους δεν τους βοήθησε, αντίθετα επιβεβαίωνε στα μάτια του ισπανικού λαού την έλλειψη ριζοσπαστικοποίησης και τη συνεχή αναδίπλωσή τους.
Η έκδηλη απουσία ριζοσπαστισμού στο λόγο και το πρόγραμμα των UNIDOS - PODEMOS στοίχισε ακριβά στην εκλογική επιρροή τους, όπως σχολιάζουν πολιτικοί παρατηρητές στην Ισπανική πρωτεύουσα.
Αυτή η έλλειψη ριζοσπαστισμού οδήγησε σε αύξηση της αποχής σε όλη την Ισπανία και ιδιάιτερα στην Καταλονία. Η μεγάλη αποχή (σχεδόν 40%) ευνόησε το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, το οποίο αύξησε τις έδρες του σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου.
Τα exit polls διαψεύσθηκαν και μαζί με αυτά και το μεγάλο στοίχημα αυτής της αναμέτρησης, αν οι Podemos (σε συνεργασία με την Ενωμένη Αριστερά) θα έκλεβαν τη δεύτερη θέση από τους Σοσιαλιστές.
Το κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ άντεξε τελικά και ο ίδιος ίσως γλιτώσει την καρέκλα του. Μεγάλος χαμένος της αναμέτρησης, ο Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos, το ποσοστό του οποίου συρρικνώθηκε.
Με την καταμέτρηση στο 84%, οι έδρες των κομμάτων έχουν ως εξής (σε παρένθεση οι έδρες του Δεκεμβρίου):

Λαϊκό Κόμμα 136 (123)
Σοσιαλιστικό Κόμμα 88 (90)
Unidos Podemos 71 (69 +2)
Ciudadanos 30 (40)

Τα υπόλοιπα περιφερειακά κόμματα, κυρίως από τη Χώρα των Βάσκων, την Καταλονία και τα Κανάρια Νησιά κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά της κάλπης του 2015. Υπενθυμίζεται ότι η αυτοδυναμία είναι 176 έδρες (επί συνόλου 350).
Από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επίπονη διαδικασία της συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Υπενθυμίζεται ότι στο ισπανικό σύστημα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει δύο ευκαιρίες για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης: στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, ενώ στη δεύτερη μπορεί να επιβιώσει και με τη σχετική πλειοψηφία.
Πάντως το αποτέλεσμα των εκλογών δεν δημιουργεί σοβαρές ελπίδες για συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, δεδομένου ότι κανένας δεν έχει δείξει διάθεση συνεργασίας με τον Μαριάνο Ραχόι. Ο τελευταίος βγαίνει σημαντικά ενισχυμένος από την κάλπη, καθώς ούτε καν το σκάνδαλο με τον υπουργό Εσωτερικών που προκάλεσε σάλο τις τελευταίες ημέρες δεν τον επηρέασε.
Μένει να φανεί αν ο Ραχόι θα επιδιώξει αυτή τη φορά να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης -την προηγούμενη φορά αρνήθηκε, καθώς δεν έβγαιναν τα κουκιά.
Αν ο ίδιος αρνηθεί και η εντολή περάσει και πάλι στον Πέδρο Σάντσεθ των Σοσιαλιστών, θα είναι ενδιαφέρον αν θα επιδιώξει συνεργασία μόνο με τους Podemos για το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, ή θα επιμείνει και πάλι να κρατήσει στο κάδρο και τους συρρικνωμένους πλέον Ciudadanos, γεγονός που την προηγούμενη φορά δεν χαροποίησε το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας. Όλα αυτά βέβαια, εφόσον δεν τεθεί θέμα ηγεσίας στους Σοσιαλιστές...

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μπαίνει και πάλι σε μια περίοδο έντονων πολιτικών ζυμώσεων που ενδέχεται να μην έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του καλοκαιριού.Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes