Οι μεγαλοκαρχαρίες και τα παραθυράκια στους νόμους για τη φοροδιαφυγή...


Τα ίδια τα κράτη που πίνουν το αίμα των μικρών επιχειρήσεων... αφήνουν σκόπιμα παράθυρα στους νόμους, για να θησαυρίζουν οι μεγαλοκαρχαρίες. Τα ίδια κάνουν κι εδώ. 

Βλέπε για παράδειγμα την υπόθεση στων Starbucks.
Γι' αυτό κόβουν τυπικότατα όλες τις αποδείξεις ...Γιατί στο τέλος δεν θα πληρώσουν ούτε ένα τσακιστό ευρώ φόρου.
Η Επίτροπος Ανταγωνισμού, που τα βάζει με την Apple, τη Google, την Αmazon, το Facebook και τη Starbucks αναφέρει χαρακτηριστικά: 
"Η Apple αποδίδει μόλις 50 ευρώ στο ιρλανδικό κράτος για κάθε ένα εκατομμύριο που κερδίζει - μόλις το 0,005%, δηλαδή πολύ λιγότερο από το 12,5%, τον ήδη μικρό φόρο που επιβάλλει η Ιρλανδία στις επιχειρήσεις για να τις προσελκύσει.".

Γράφει σχετικά το "Newsbeast":


Λέγεται πως είναι η πολιτικός που ενέπνευσε το «Borgen: Συνωμοσίες εξουσίας», τη δημοφιλή σειρά, πρωταγωνίστρια της οποίας είναι μία ευφυής και δυναμική πρωθυπουργός. Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ωστόσο, πρωταγωνιστεί σε μία άλλη πολιτική σάγκα. Είναι η δανέζα επίτροπος Ανταγωνισμού, η οποία ζήτησε από την Apple να καταβάλει φόρους ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία.
Ο κολοσσός των νέων τεχνολογιών δεν είναι ο πρώτος που αισθάνεται το χέρι της Δανέζας επιτρόπου και του ευρωπαϊκού αντιτράστ στην τσέπη του. Είχαν προηγηθεί η Google και η Starbucks, η Disney και η General Electrics, η ρωσική Gazprom. Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πάντα αυστηρή στο θέμα το αθέμιτου ανταγωνισμού, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ απέκτησε αμέσως τη φήμη της σκληρής όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2014: «Δεν έχει ίχνος συναισθηματισμού» έγραψαν οι Νιου Γιορκ Τάιμς, ενώ ο γαλλικός Τύπος έγραψε για τη «γυναίκα που κάνει την Ευρώπη να τρέμει».
«Είναι μία επίτροπος πολύ σταθερή στις απόψεις της. Από την αρχή ξέραμε ότι θα τα έβαζε με δύσκολες καταστάσεις», αναφέρουν κοινοτικές πηγές στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Στις προσωπικές της επαφές είναι πολύ απλός άνθρωπος. Σου δίνει αμέσως την αίσθηση της οικειότητας, είναι πολύ ευχάριστο να δουλεύεις μαζί της. Στο Κολέγιο των Επιτρόπων είναι πολύ αγαπητή», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Είναι ένας χαρακτήρας που ασφαλώς διαμορφώθηκε στο περιβάλλον το οποίο αναπτύχθηκε. Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ γεννήθηκε πριν από 48 χρόνια από μία οικογένεια Λουθηρανών. Τόσο ο πατέρας της, όσο και η μητέρα της, ο Χανς και η Μποντίλ, ήταν εφημέριοι. Αυτό το θρησκευτικό περιβάλλον συνδέεται για πολλούς με μία ηθική προσέγγιση της δουλειάς της: Η Apple αποδίδει μόλις 50 ευρώ στο ιρλανδικό κράτος για κάθε ένα εκατομμύριο που κερδίζει - μόλις το 0,005%, δηλαδή πολύ λιγότερο από το 12,5%, τον ήδη μικρό φόρο που επιβάλλει η Ιρλανδία στις επιχειρήσεις για να τις προσελκύσει. Η αδικία, επομένως, θα πρέπει να διορθωθεί.
Αν η λουθηρανική εκπαίδευση λέει πολλά για τη διαμόρφωση της πιστής και μητέρας τριών παιδιών Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η πολιτική ένταξή της στο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς λέει άλλα τόσα. Και πολιτικά, πάντως, η επίτροπος ακολούθησε τον δρόμο του πατέρα της, ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής με το SLP (Σοσιαλφιλελεύθεροι), ένα κόμμα που χρονολογείται από το 1905, αλλά σήμερα η εκλογική δύναμή του είναι μικρή.
Η ίδια έγινε στα 21 της χρόνια μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Αργότερα θα αναλάμβανε τα ηνία του SLP για να γίνει η νεότερη αρχηγός κόμματος στην ιστορία της Δανίας, ενώ το 1998, στα 30 της χρόνια, θα διοριζόταν υπουργός Παιδείας και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων. Το 2011 έως το 2014, είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνασπισμού της Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, όπου διαχειρίζεται τα χαρτοφυλάκια της Οικονομίας και των Εσωτερικών.
Ως υπουργός δεν δίστασε να ψαλιδίσει διάφορα επιδόματα, προκειμένου να αποφύγει η Δανία την ύφεση το 2012. Αυτή η στάση δεν πέρασε απαρατήρητη, ούτε από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά ούτε και από την κοινή γνώμη: Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ θεωρείτο από σχολιαστές και πολίτες ως το πιο ισχυρό πρόσωπο της κυβέρνησης - πιο ισχυρό ακόμη και από την πρωθυπουργό της.
Αντιστοίχως, η Βεστάγκερ είναι σήμερα ένα από τα πιο ισχυρά πρόσωπα της Κομισιόν - από την Κοπεγχάγη, εξάλλου, είχε έρθει στις Βρυξέλλες με τη φήμη μίας πολιτικού που έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στη χώρα της. Είναι μία ισχύς που αισθάνθηκε η Apple, μία εταιρία, της οποίας το 90% των κερδών εκτός Ηνωμένων Πολιτειών προέρχονται από τις δραστηριότητές της στην Ιρλανδία. Συνολικά, τα κέρδη της Apple το 2015, εκτός ΗΠΑ, έφτασαν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι φόροι που κατέβαλε δεν ξεπέρασαν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένας πακτωλός χρημάτων, μέρος των οποίων διεκδικεί για λογαριασμό της Ευρώπης η Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Με μία απλή λογική: «Η Επιτροπή» ανέφερε σε ανακοίνωσή της «έχει υιοθετήσει απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι φοροαπαλλαγές της Apple στην Ιρλανδία είναι παράνομες».
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes