Έντονος σκεπτικισμός για τη συμφωνία ΤΤΙΡ και από το Βέλγιο


Συμφωνία TTIP: "...λένε ότι θα χαμηλώσει τον πήχη όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος στην Ευρώπη, ενώ θα επιτρέψει σε πολυεθνικές εταιρείες να προσβάλλουν τις εθνικές νομοθεσίες."

Δημοσιεύει επ' αυτού το "NEWS247":


Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ προστέθηκε το Σαββατοκύριακο στους Ευρωπαίους πολιτικούς που εκφράζουν έντονο σκεπτικισμό για τη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τασσόμενος σε συνέντευξή του υπέρ της εγκατάλειψης των διαπραγματεύσεων, τουλάχιστον προς το παρόν.

«Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, υπό τον όρο ότι είναι ισορροπημένη», ανέφερε ο Μισέλ σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην βελγική οικονομική εφημερίδα L'Echo.
«Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι όμως δεν μοιάζει να είναι. Άρα, προς το παρόν, προτιμώ να πω ότι δεν είναι καλό και ότι ίσως ξαναρχίσουμε διαπραγματεύσεις αργότερα. Τούτου λεχθέντος, υπάρχει μια εκλογική πραγματικότητα στην Αμερική. Βρίσκονται σε προεκλογική εκστρατεία», πρόσθεσε ο Μισέλ.
Επισήμως, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες παραμένουν δεσμευμένες στη σύναψη της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), και μάλιστα πριν ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο του 2017, όμως εκφράζονται όλο και εντονότερες αμφιβολίες για αυτό.
Την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Γαλλίας Ματιάς Φεκλ δήλωσε ότι θα ζητήσει να ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία στο συμβούλιο των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ την 23η Σεπτεμβρίου, αφού ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κήρυξε τις διαπραγματεύσεις «ντε φάκτο νεκρές».
Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι οι Φεκλ και Γκάμπριελ αντιδρούν στη δυσπιστία που εκφράζουν οι πολίτες σχετικά με το περιεχόμενο της TTIP, οι επικριτές της οποίας λένε ότι θα χαμηλώσει τον πήχη όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος στην Ευρώπη, ενώ θα επιτρέψει σε πολυεθνικές εταιρείες να προσβάλλουν τις εθνικές νομοθεσίες. Στη Γαλλία, όπως και στη Γερμανία, είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν εκλογές το 2017.
Η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε κατάπληκτη από τις δηλώσεις αυτές καθώς δεν έχει καν ενημερώσει τους υπουργούς Εμπορίου στη σύνοδο της Μπρατισλάβας. Οι διαπραγματεύσεις, τόνισε, «προχωρούν. Είναι δύσκολες. Το ξέραμε από την αρχή. Αλλά δεν έχουν αποτύχει».
Συμπλήρωσε πως ο στόχος της Κομισιόν εξακολουθεί να είναι οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί πριν ο Ομπάμα εγκαταλείψει την αμερικανική προεδρία. «Αυτός είναι ακόμη ο στόχος μας και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, να επιτύχουμε όσο περισσότερη πρόοδο είναι εφικτό. Είναι πολύ δύσκολο να λέμε ότι αυτή είναι μια κακή συμφωνία, διότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Τίποτα δεν θα έχει τελειώσει μέχρι όλα να τελειώσουν», επέμεινε η Μάλμστρεμ.
Σε δηλώσεις του χθες στην Κίνα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε πως οι Βρυξέλλες «θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται» με την Ουάσινγκτον για την TTIP και πρόσθεσε πως η εντολή της Κομισιόν παραμένει σε ισχύ...



Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes