Οι ΗΠΑ φτιάχνουν βάση για UAV's αξίας 100 εκατ. δολαρίων στον Νίγηρα


Οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επιβεβαίωσαν ότι κατασκευάζουν μια προσωρινή βάση αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων για μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα εναέρια οχήματα (UAVs) στην Αγκαντέζ, στον κεντρικό Νίγηρα, για να βοηθήσουν τη χώρα της δυτικής Αφρικής να αντιμετωπίσει τζιχαντιστικές οργανώσεις και να προστατεύσει τα σύνορά της.

Ο Νίγηρας, κράτος-εταίρος της Δύσης, αντιμετωπίζει ταυτόχρονα παρεισφρήσεις μελών της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ που περνούν τα νότια σύνορά του με τη Νιγηρία και τη δράση οργανώσεων που συνδέονται με την αλ Κάιντα στις αχανείς ερήμους στην επικράτειά του.
Πηγές προσκείμενες σε δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας εκφράζουν εξάλλου ανησυχίες για το ενδεχόμενο μαζικής μετακίνησης τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στον Νίγηρα και στο Τσαντ από τη Λιβύη, όπου υποχωρούν αντιμέτωποι με τις επιχειρήσεις των δυνάμεων της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ.
«Κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του Νίγηρα και σε συντονισμό μαζί της, η Διοίκηση Αφρικής (AFRICOM) δημιουργεί μια προσωρινή εγκατάσταση εκστρατείας για τη συνεργασία στο πεδίο της ασφάλειας στην Αγκαντέζ», ανέφερε μια εκπρόσωπος της AFRICOM σε μήνυμά της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
«Η Αγκαντέζ είναι μια ιδανική, κεντρική περιοχή ώστε να διεξάγονται (σ.σ. επιχειρήσεις) ISR (συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης) για την αντιμετώπιση απειλών ασφαλείας στην περιοχή του Σάχελ και τη Λεκάνη της Λίμνης Τσαντ», συνέχισε η εκπρόσωπος. Το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων καλύπτει τα αρχικά κόστη της κατασκευής, των καυσίμων και του εξοπλισμού.
Ο πρόεδρος του Νίγηρα, Μαχαμαντού Ισούφου, επανεξελέγη τον Μάρτιο υποσχόμενος να αυξήσει την ασφάλεια στην πάμπτωχη, ημιάνυδρη χώρα. Όμως η περιοχή Ντίφα στον νότο, που γειτονεύει με το προπύργιο της Μπόκο Χαράμ, τη βορειοανατολική Νιγηρία, παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δέχεται συχνά επιθέσεις.
Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Νίγηρα για σχόλια χθες.
Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει για πρώτη φορά πως εξέταζαν το ενδεχόμενο να εγκαταστήσουν μια βάση για UAVs πλάι σε μια προϋπάρχουσα αεροπορική βάση στην Αγκαντέζ το 2014.
Ήδη αμερικανικές δυνάμεις σταθμεύουν στη Νιαμέι, την πρωτεύουσα του Νίγηρα, και θα μεταφερθούν σταδιακά στην Αγκαντέζ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της AFRICOM. Οι πληροφορίες που θα συλλέγουν τα τηλεκατευθυνόμενα θα διανέμονται και σε άλλα κράτη-συμμάχους στην περιοχή όπως η Νιγηρία, το Τσαντ και το Μαλί, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε η ίδια.
Εκτός των άλλων η Αγκαντέζ αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο διέλευσης μεταναστών από την Αφρική οι οποίοι αναζητούν τρόπο να φθάσουν στην Ευρώπη.
Η νέα βάση εντάσσεται στις κινήσεις των ΗΠΑ για να ενισχύσουν τη στρατιωτική συνεργασία τους με κράτη της περιοχής του Σάχελ, μιας άνυδρης ζώνης που εκτείνεται από τη Σενεγάλη ως το Σουδάν. Τον Μάιο, η Ουάσινγκτον συνήψε μια συμφωνία με το Ντακάρ με την οποία διευκολύνεται η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφος της Σενεγάλης.
Ο στρατός της Γαλλίας διατηρεί επίσης στενή σχέση συνεργασίας με τον Νίγηρα, καθώς διαθέτει μια βάση στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ 3.500 Γάλλοι στρατιωτικοί είναι διεσπαρμένοι στην περιοχή Σάχελ όπου διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών.

Πηγή: news247.gr



Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes