Η ισραηλινή αστυνομία ανέκρινε τον Netanyahu για κατηγορίες διαφθοράς


Η ισραηλινή αστυνομία ανέκρινε τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu στην επίσημη κατοικία του στην Ιερουσαλήμ για κατηγορίες διαφθοράς που ρίχνουν ένα βαρύ πέπλο πάνω στη ηγεσία του.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η ομάδα των ερευνητών ανέκρινε τον 67χρονο ισραηλινό πρωθυπουργό για περίπου τρεις ώρες τη Δευτέρα το βράδυ «εφιστώντας του τη προσοχή» - που σημαίνει ότι τα λεγόμενά του θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο αν ασκηθεί δίωξη εναντίον του – με την υποψία ότι έλαβε παράνομα «εξτραδάκια» από επιχειρηματίες. Ο πρωθυπουργός σχολίασε σε μια ανάρτηση στο Twitter την Τρίτη ότι «πολλά χρόνια καθημερινής δίωξης εναντίον μου και της οικογένειάς μου αποδείχθηκαν χθες πως δεν είναι τίποτα – τίποτα απολύτως. Επαναλαμβάνω: δεν θα βρεθεί τίποτα, διότι δεν υπάρχει τίποτα».
Ο Γενικός Εισαγγελέας Avichai Mandelblit διέταξε έρευνα τον περασμένο Ιούνιο, όταν η αστυνομία έλαβε πληροφορίες που αφορούν τον πρωθυπουργό. Η έρευνα, η οποία περιλαμβάνει καταθέσεις από δεκάδες μάρτυρες στο Ισραήλ και το εξωτερικό, επεκτάθηκε πέρα από το αρχικό πεδίο εφαρμογής της, ανέφερε το Υπουργείο, χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στις υποψίες.

Πρόσθετες Πιέσεις
Η έρευνα προσθέτει πίεση στον Netanyahu, καθώς παλεύει με τις επιπτώσεις ενός πρόσφατου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που καταδικάζει τους ισραηλινούς εποικισμούς. Αν αυτή θα οδηγήσει σε κατηγορίες, και αν αυτές θα είναι αρκετά σοβαρές ώστε να απειλήσουν την πρωθυπουργία του, δεν είναι ακόμα σαφές.
Μέχρι στιγμής, ο Netanyahu δεν καλείται από την κυβέρνησή του να παραιτηθεί και ορισμένοι σύμμαχοι κατηγόρησαν τους ερευνητές για πολιτικό κυνήγι μαγισσών. Σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, δεν υποχρεούται να παραιτηθεί αν δεν του ασκηθεί δίωξη.
Χωρίς να παρουσιάσει λεπτομέρειες σχετικά με τις υποψίες εναντίον του Netanyahu, ο Mandelblit έδωσε μια αναφορά άλλων ερευνών εναντίον του Netanyahu που έχουν εκπέσει, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Αυτές περιλαμβάνουν καταγγελίες για παρατυπίες κατά την προεκλογική εκστρατεία και άλλες καταγγελίες ότι έλαβε δώρα και πτήσεις από αλλοδαπούς επιχειρηματίες και διπλοχρεώσεις για ταξίδια.
Άνευ κατηγορητηρίου, η επίδραση που έχει μία ποινική έρευνα για έναν πρωθυπουργό, εξαρτάται από το πόσο ισχυρός είναι πολιτικά και προσωπικά, είπε ο Abraham Diskin, ομότιμος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Και στις δύο περιπτώσεις, είπε, ο Netanyahu παραμένει πολύ ισχυρός.
«Δε βλέπω κατάρρευση της κυβέρνησης ή παραίτηση του Netanyahu τόσο σύντομα», δήλωσε ο Diskin. «Σε προσωπικό επίπεδο, ο Netanyahu είναι ένα πολύ ισχυρό πρόσωπο και οι αντιδράσεις του μέχρι σήμερα αποδεικνύουν, ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Σε νομικό επίπεδο, υπάρχουν πολλά που απλά ακόμα δεν γνωρίζουμε, και θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε».

Προτιμώμενος Ηγέτης
Ενώ το κόμμα του Netanyahu Likud ταλαιπωρήθηκε σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να τον προτιμούν ως Πρωθυπουργό.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπάρχουν δύο περιπτώσεις που ερευνώνται, μία που σχετίζεται με δώρα από επιχειρηματίες και άλλη μία τα στοιχεία της οποίας δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Ο δισεκατομμυριούχος Ronald S. Lauder ήταν μεταξύ εκείνων που ερωτήθηκαν, αλλά δεν αποτελεί αντικείμενο της έρευνας, είπε η δικηγόρος του Helena Beilin, όπως ανέφερε ο Τύπος.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Netanyahu έχει εμπλακεί σε ποινική έρευνα. Ο τέσσερις φορές πρωθυπουργός είχε αμφισβητηθεί κατά την πρώτη του θητεία σχετικά με το διορισμό ενός Γενικού Εισαγγελέα που παραιτήθηκε μία μέρα αργότερα, εν μέσω ερωτήσεων σχετικά με τα προσόντα του. Υπήρχε υποψία ότι ο διορισμός ήταν μια ανταλλαγή για πολιτική στήριξη σε παραχωρήσεις στη Δυτική Όχθη, αλλά η υπόθεση έκλεισε και δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του Netanyahu.
Ο Guy Flanter, ένας πρώην εισαγγελέας και δικηγόρος ειδικευμένος στο ποινικό, στρατιωτικό και πειθαρχικό δίκαιο, δήλωσε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, όπως τα λαμβανόμενα προνόμια, είναι ασαφείς και δεν στέκονται στο ύψος ενός ποινικού αδικήματος, όπως περιγράφεται στο νόμο.

Προσεκτικές Κινήσεις
Ο Mandelblit προχωρά ακόμα αργά για να αποφύγει να βλάψει άσκοπα τη φήμη του Netanyahu, έτσι ώστε το γεγονός ότι η τρέχουσα έρευνα εξελίχτηκε σε ποινική έρευνα, θα μπορούσε να σημαίνει ότι είναι σοβαρή, δήλωσε ο Flanter.
«Μπορεί να εξελιχθεί σε καταγγελίες για δωροδοκίες, και μπορεί να εξελιχθεί στο απόλυτο τίποτα», είπε. «Η εμπειρία δείχνει, ότι αυτό μπορεί να πάρει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα».
Καταγγελίες περί οικονομικών ατασθαλιών προκάλεσαν κωλύματα στον Netanyahu καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης του δημοσίου χρήματος και της παράνομης δωροδοκίας, αλλά αρνήθηκε οποιοδήποτε αδίκημα και ποτέ δεν έχει καταδικαστεί. Πέρυσι, καταδικάστηκε ο Γάλλος μεγιστάνας Arnaud Mimran που ισχυρίστηκε ότι έκανε δωρεές στη προεκλογική εκστρατεία του Netanyahu, πολύ πάνω από τα νόμιμα όρια, ένας ισχυρισμός που ο πρωθυπουργός αρνήθηκε.
Η συμπεριφορά του επίσης βρέθηκε κάτω από τα πυρά σε μια κυβερνητική συμφωνία για την αγορά γερμανικών υποβρυχίων, επειδή ο προσωπικός του δικηγόρος και ξάδερφος αντιπροσώπευε τον πράκτορα του ισραηλινού ναυπηγείου. Τόσο ο Netanyahu, όσο και ο δικηγόρος του David Shimron αρνήθηκαν το αδίκημα.
Ο προκάτοχος του Netanyahu, Ehud Olmert, βρίσκεται στη φυλακή μετά την καταδίκη του για δωροδοκία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, ο πρώτος ισραηλινός πρωθυπουργός που βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα.
Τη Δευτέρα, η υπουργός Δικαιοσύνης Ayelet Shaked είπε ότι δεν θα εξετάσει απλά το ενδεχόμενο η νομοθεσία να προστατέψει έναν πρωθυπουργό από ορισμένους τύπους της ποινικής έρευνας, αλλά ως μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου ενίσχυσης της διακυβέρνησης, ανέφερε η εφημερίδα Haaretz. Ένας βουλευτής από το κόμμα Likud του Netanyahu, ο David Amsalem, υπέβαλε ένα τέτοιο νομοσχέδιο την Δευτέρα, λέγοντας ότι οι έρευνες έχουν απασχολήσει διαδοχικά πρωθυπουργούς, κάτι που πληγώνει τη διακυβέρνηση. Ο βοηθός του Yafit Yona δήλωσε, ότι το νομοσχέδιο δεν θα εφαρμοστεί αναδρομικά και δεν μπορεί να προστατεύσει τον Netanyahu σε αυτή την υπόθεση.

Πηγή: bloomberg.com
Μετάφραση: ΑΖ



Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes