Στην Τουρκία γίνονται έρευνες για εσχάτη προδοσία των ΜΜΕ... στην Ελλάδα είναι... "άψογα"!


Τουρκία: Δικαστική έρευνα εναντίον του ομίλου μέσων ενημέρωσης Dogan
Τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν δικαστική έρευνα εναντίον του ομίλου μέσων ενημέρωσης Dogan Media Group για "τρομοκρατική προπαγάνδα", μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η εταιρεία Dogan Media ανήκει στον τουρκικό όμιλο εταιρειών Dogan Holding και εκδίδει την μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Hurriyet. 
Τα γραφεία της Hurriyet δέχτηκαν τις τελευταίες εβδομάδες επίθεση από φιλοκυβερνητικές ομάδες που κατηγορούν την εφημερίδα ότι υποστηρίζει το απαγορευμένο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). 
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία εις βάρος του ομίλου Dogan που κατέθεσε φιλοκυβερνητική εφημερίδα, η οποία επικαλέστηκε την δημοσίευση φωτογραφιών νεκρών Τούρκων στρατιωτών χωρίς την απαραίτητη επεξεργασία καθώς και μίας συνέντευξης με πρόσωπο το οποίο στη συνέχεια εντάχθηκε στο PKK.
Κανένας δεν βρέθηκε να σχολιάσει την είδηση από τον όμιλο Dogan.
Αυτού του είδους οι κινήσεις απέναντι στην όποια κριτική στην κυβέρνηση αλλά και οι συχνές αντιδικίες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τα μέσα ενημέρωσης, έχουν τοποθετήσει αυτή την χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης για τον σεβασμό της ελευθεροτυπίας.
Μόλις χθες, η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του περιοδικού Nokta, το τελευταίο τεύχος του οποίου κυκλοφόρησε με εξώφυλλο μια σέλφι –προϊόν φωτομοντάζ– όπου απεικονίζεται ο πρόεδρος Ερντογάν να χαμογελάει με φόντο το φέρετρο ενός στρατιώτη.



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Και στην Ελλάδα έχουμε διασπορά πρακτόρων στα ΜΜΕ αλλά ποτέ δεν κινήθηκε εισαγγελέας εναντίον τους για εσχάτη προδοσία, κατασκοπεία και διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Για το θέμα αυτό είχε γράψει ο Δελαστίκ.


Απόλυση Γιώργου Δελαστίκ από την Καθημερινή 
Επιστολή προς ΕΣΗΕΑ, το επίμαχο κείμενο και δελτία τύπου συνδικαλιστικών φορέων 
Αντίβαρο, Απρίλιος 2007
Αθήνα, 12 Απριλίου 2007 

Προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ 

Αγαπητοί συνάδελφοι, 
Απολύθηκα από την «Καθημερινή», όπως ήδη γνωρίζετε από επιστολή του εκπροσώπου μας στην εφημερίδα, το απόγευμα της Μ. Πέμπτης, 5 Απριλίου 2007. Οι λόγοι της απόλυσής μου είναι καθαρά πολιτικοί. 
Το μεσημέρι της Μ. Δευτέρας, 2 Απριλίου, μου ζητήθηκε από τη διεύθυνση της εφημερίδας να υποβάλω παραίτηση λόγω ανυπόγραφου σχολίου της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Πριν», της οποίας είμαι διευθυντής, αναφερόμενου στη διασπορά ανθρώπων των Αμερικανών στα ΜΜΕ. Μου δηλώθηκε πως η ιδιοκτησία και η διεύθυνση της «Καθημερινής» θεώρησαν ότι το σχόλιο τους αφορά, αν και πουθενά σε αυτό δεν αναφερόταν το όνομα της «Καθημερινής», όπως άλλωστε δεν αναφερόταν κανένα όνομα εντύπου, καναλιού ή προσώπου. Επρόκειτο περί σχολίου καταγγελίας πολιτικού φαινομένου. 
Γνωστοποίησα προφορικά και εγγράφως στην ιδιοκτησία και τη διεύθυνση της «Καθημερινής» τα εξής: 
Πρώτον, εφόσον αυτοί δεν επιθυμούν τη συνέχιση της συνεργασίας μας, εγώ δεν έχω καμιά απολύτως πρόθεση να επιδιώξω τη συνέχισή της. 
Δεύτερον, αρνούμαι κατηγορηματικά να υποβάλλω παραίτηση στη βάση της πολιτικής αιτιολογίας που μου ζητήθηκε, καθώς κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε αποδοχή και νομιμοποίηση εκ μέρους μου μιας διαδικασίας την οποία θεωρώ πολιτικά απαράδεκτη. 
Τρίτον, επειδή η ζητηθείσα παραίτηση ισοδυναμεί με απόλυση, πρέπει να με απολύσουν ευθέως, αναλαμβάνοντας και τις όποιες πολιτικές συνέπειες αυτής της επιλογής. 
Τέταρτον, δεν έχω καμιά πρόθεση διεκδίκησης επαναπρόσληψης από τη στιγμή που διέρρηξαν τις σχέσεις μας. 
Περί αυτών των θέσεων μου ενημέρωσα τον πρόεδρο και όσα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ μπόρεσα το πρωί της Μ. Τρίτης. Σε επικοινωνία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με τον από τη Μ. Δευτέρα διευθυντή της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά, όπως γνωρίζετε, η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα της Μ. Τρίτης, αυτός δήλωσε ότι δεν έχει γίνει καμία απόλυση, πράγμα τυπικά αληθές, αφού η απόλυσή μου είχε ημερομηνία της επόμενης ημέρας, 4 Απριλίου, και εμένα μου κοινοποιήθηκε τη μεθεπόμενη, 5 Απριλίου. 
Η απόφασή μου να μη διεκδικήσω επαναπρόσληψη στην «Καθημερινή» είναι ειλημμένη. Πέρα όμως από την προσωπική μου στάση, έχω την άποψη ότι υφίσταται σοβαρό πολιτικό ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος στην περίπτωσή μου. Νομίζω ότι το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ πρέπει να καταδικάσει τον πολιτικό χαρακτήρα της απόλυσής μου και να λάβει όλα τα κατά την κρίση του αναγκαία μέτρα που θα αποτελέσουν φραγμό στην επέκταση απολύσεων συντακτών για πολιτικούς λόγους. Αυτό, κατά την άποψή μου, έχει τεράστια σημασία για τον δημοσιογραφικό κλάδο και πάνω απ\' όλα για την ελευθεροτυπία και τη δυνατότητα έκφρασης και προβολής όλων των απόψεων. Σε αντίθετη περίπτωση, αν αφεθεί να περάσει ένα κλίμα πολιτικής τρομοκράτησης των δημοσιογράφων, η χειραγώγηση της ενημέρωσης θα προσλάβει εφιαλτικές διαστάσεις. 
Ευελπιστώ στην ηθική αλληλεγγύη σας. 

Με αξιοπρέπεια, 
Γιώργος Δελαστίκ 

Εδώ δημοσιεύουμε και το επίμαχο κείμενο του περιοδικού ΠΡΙΝ:

Διασπορά πρακτόρων 
Αναδιατάσσουν τους πράκτορες τους στα ελληνικά ΜΜΕ οι Αμερικανοί, τοποθετώντας τους σε θέσεις κλειδιά τηλεοπτικών σταθμών και πρωτίστως εφημερίδων σ\' αυτή τη φάση. Τους μετακινούν μεθοδικά από το ένα έντυπο στο άλλο, επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες προβολής των 
αμερικανικών θέσεων. Έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει ότι οι σχέσεις τους με ορισμένους εκδότες δεν αρκούν για να τους διασφαλίσουν το πέρασμα της αμερικανικής γραμμής και των αρχών που σταδιακά θα 
διαμορφώσουν μια ελληνική κοινή γνώμη ευνοϊκή προς τις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί ασχολούνται μεθοδικά με το να διασπείρουν τους πράκτορές τους στον ευρύτερο δυνατό αριθμό εντύπων, αποφεύγοντας άχρηστες 
υπερσυγκεντρώσεις ανθρώπων τους σε ορισμένα έντυπα, όσο σημαντικά και αν είναι αυτά. 
Το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των μεγάλων ελληνικών εφημερίδων πολιτικής επιρροής έχει περιέλθει σε φάση «τέλους εποχής» λόγω εξάντλησης των βιολογικών ορίων των περισσότερων παραδοσιακών εκδοτών 
και λόγω υπέρογκων χρεών, διευκολύνει τα μέγιστα τα σχέδια των Αμερικανών. 
Αλλαγές κυοφορούνται και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς πολλών ΜΜΕ. Κυκλοφορούν ήδη αρκετές φήμες και πληροφορίες για μυστηριώδεις υπεράκτιες εταιρείες που γίνονται κάτοχοι αξιόλογων ποσοστών του 
μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών που κατέχουν ΜΜΕ. Η ουσία είναι πως ο αμερικανικός έλεγχος επί ελληνικών μέσων ενημέρωσης ουδέποτε ήταν τόσο ισχυρός όσο σήμερα, αν πιστέψει κανείς τα όσα λέγονται. Πρόκειται για εξέλιξη με μοιραίες πολιτικές επιπτώσεις. 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΦ. \"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ\" 12 Απριλίου 2007
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται έντονα για τις ενέργειες και τις αποφάσεις της ιδιοκτησίας και της διεύθυνσης της εφημερίδας «Καθημερινή» σε βάρος των συναδέλφων. 
Ειδικότερα καταγγέλλει την απόλυση του συναδέλφου Γιώργου Δελαστίκ, ο οποίος αρχικώς εκλήθη να παραιτηθεί και ύστερα από την άρνησή του η εργοδοσία προχώρησε στη διακοπή της εργασιακής του σχέσης.
Ο συνάδελφος καταγγέλλει πολιτική δίωξη καθώς είναι αποκαρδιωτικό δημοσιογράφοι εξαιρετικά επαρκείς κατά την πολύχρονη σταδιοδρομία τους, να εκδιώκονται από την εργασία τους για τις απόψεις τους, τις οποίες στηρίζουν με τη συμμετοχή τους σε έντυπα που έχουν επιλέξει πολιτικού και ιδεολογικού προσανατολισμού. 
Το Δ.Σ. οφείλει να επισημάνει ότι πριν από λίγες εβδομάδες στην «Καθημερινή», πάλι για λόγους που ουδεμία σχέση έχουν με την επαγγελματική της επάρκεια, η συνάδελφος Αριστέα Μπουγάτσου οδηγήθηκε σε παραίτηση.
Τις τελευταίες ημέρες εξάλλου το Δ.Σ. της Ενώσεως πληροφορείται για άλλες ανησυχητικές εξελίξεις. Αφορούν αλλαγές στην «Καθημερινή», που όπως φαίνεται οδηγούν σε ανάλογες βλαπτικές μεταβολές σε βάρος και άλλων δημοσιογράφων.
Για τους λόγους αυτούς το Δ.Σ. αποφάσισε να καλέσει τη Δευτέρα, 16 Απριλίου 2007, την ιδιοκτησία και τη διεύθυνση της εφημερίδας «Καθημερινή» για να τεθούν όλα τα παραπάνω θέματα, καθώς και να συγκαλέσει τις επόμενες ημέρες συνέλευση όλων των δημοσιογράφων της εφημερίδας.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ 
Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόλυση του καταξιωμένου δημοσιογράφου Γιώργου Δελαστίκ από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» για τον πρωτοφανή, για τα δημοσιογραφικά αλλά και γενικότερα δημοκρατικά δεδομένα της χώρας, λόγo ότι είναι διευθυντής της εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΠΡΙΝ» στην οποία δημοσιεύθηκε ανυπόγραφο σχόλιο, το οποίο δεν ήταν αρεστό στη διεύθυνση της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» !!! 
Θεωρούμε την ενέργεια αυτή απαράδεκτη όχι μόνο διότι προσβάλλει το συγκεκριμένο δημοσιογράφο, αλλά κυρίως διότι καταλύει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, δημιουργεί κλίμα πολιτικής τρομοκράτησης των δημοσιογράφων και ουσιαστικά περιορίζει το δικαίωμα της αντικειμενικής ενημέρωσης στα πλαίσια των επιλογών και μόνο των ιδιοκτητών των Μ.Μ.Ε. 
Σε μια εποχή που η έγκυρη ενημέρωση, η ουσιαστική ανάλυση, η ανοιχτή πληροφόρηση είναι στοιχεία ποιότητας, εμβάθυνσης, προστασίας και εξέλιξης της δημοκρατίας, τέτοιες πρακτικές είναι αυταπόδεικτο ότι συνιστούν επιστροφή σε καταστάσεις του παρελθόντος. 
Το συνδικαλιστικό κίνημα, τα κοινωνικά κινήματα, κάθε πολίτης που αγωνίζεται για αρχές και αξίες, για δικαιώματα, για κοινωνικά αγαθά, για το δημόσιο χώρο, είναι δεδομένο ότι νιώθει αποστροφή, καταδικάζει αλλά και προκαλείται από τέτοιες πράξεις. 

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. 

Τι συμβαίνει στην «Καθημερινή»; 
Αθήνα, 10/4/2007 
Η απόφαση της ιδιοκτησίας και της νέας διεύθυνσης της «Καθημερινής» να απολύσουν τον συνάδελφο Γιώργο Δελαστίκ και να υποχρεώσουν αρκετούς άλλους συναδέλφους να αλλάξουν ρεπορτάζ, διαμορφώνει ένα εφιαλτικό τοπίο για όλο τον κλάδο. 
Με μία εξωφρενική αιτιολογία η διεύθυνση της «Καθημερινής» εγκαλεί και απολύει δημοσιογράφο της, επειδή .δεν λογόκρινε κείμενο σε άλλο έντυπο, που κατά τη γνώμη της τη δυσφημούσε, αν και δεν ανέφερε καν τη λέξη «Καθημερινή» ή κάποιο στέλεχος της. Πρόκειται για ανυπόγραφο σχόλιο που δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Πριν» που διευθύνει ο Γ. Δελαστίκ, στο έντυπο δηλαδή του πολιτικού χώρου που ανήκει ο συνάδελφος. Επομένως, ολοφάνερα η «Καθημερινή» τον απολύει για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. 
Είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες και τόσες δυσμενείς αλλαγές σε ένα ΜΜΕ που θεωρείται έγκυρο, χωρίς η διεύθυνσή του να επικαλείται ή έστω να προφασίζεται ζητήματα παραγωγικότητας (μείωση κόστους κ.λπ), ή να αμφισβητείται η επαγγελματική επάρκεια των δημοσιογράφων.
Το θέμα, συνεπώς, δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους συναδέλφους (οι οποίοι αναγκάζονται ένας ένας σε αλλαγή αντικειμένου και όρων εργασίας), αλλά κυρίως την ουσία της δημοσιογραφίας, την ελευθεροτυπία, τον κάθε δημοσιογράφο ξεχωριστά. Το θέμα αφορά τα κόμματα, τα συνδικάτα, την ίδια την Βουλή και πρωτίστως το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. 
Καλούνται πλέον ΟΛΟΙ να πάρουν θέση. 

«ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ - ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ» 

Κάθονταν οι κότες 
Στην αρνητική ψήφο των 3 της Συσπείρωσης στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, κόλλησαν χθες δυο απεργίες για την αντιμετώπιση εργοδοτικών αυθαιρεσιών. 
1. Στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» για τις πολιτικές διώξεις (απολύσεις) Δελαστίκ - Μπουγάτσου και όλα τ\' άλλα. 
2. Στις αθλητικές εφημερίδες, τα ένθετα των πολιτικών εφημερίδων και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ώστε να υπάρξει «μπλακ-ουτ» αθλητικών ειδήσεων το Σαββατοκύριακο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το λουκέτο στην «ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΠΟΡ». 
Στην πρώτη περίπτωση την απεργία ψήφισαν μόνο Ράμμος - Τσαλαπάτης - Μπετινάκης. 
Στη δεύτερη περίπτωση τα \"συντρίμμια\" έβαλαν πάλι προσκόμματα, με πρόσχημα ότι η απεργία θα βγει παράνομη. Έτσι δίνεται μόνο επίδομα στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο δρόμο και για τα υπόλοιπα, οι τρεις της Συσπείρωσης, κλωσάνε αυγά. 


ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Πηγή: palio.antibaro

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου



Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes