Βαρουφάκης: Οι «από μέσα» και οι «απ’ έξω»


Εάν ο πανεπιστημιακός καθηγητής δεν ήταν άσχετος με την τεχνολογία των κινητών, θα μου έστελνε μια αξιοσημείωτη φωτογραφία από κεντρικό βιβλιοπωλείο του Λονδίνου, το Waterstones, ένα από τα δύο μεγαλύτερα της βρετανικής πρωτεύουσας.

Στην πρόσοψή του προβάλλουν επιβλητικές τρεις τεράστιες βιτρίνες με όλα τα αξιόλογα βιβλία τελευταίας κυκλοφορίας αλλά και αγέραστα κλασικά. Η μεσαία λοιπόν βιτρίνα, η κεντρική, είναι γεμάτη από το τελευταίο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη με τίτλο «Αdults in the room» (στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει σύντομα, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, με τον τίτλο «Ανίκητοι Ηττημένοι»).
Αυτή τη φωτογραφία ήθελε να μου στείλει ο καθηγητής, αλλά δεν πειράζει, αρκεί η μαρτυρία του. Από περιέργεια μπήκε στο βιβλιοπωλείο και τι να δει δίπλα στα ταμεία - στοίβες τα βιβλία του Βαρουφάκη, κάτι που σημαίνει, όπως μου λέει στο τηλέφωνο, ότι γίνεται χαλασμός με τις πωλήσεις.
Ο ίδιος δεν κρύβει τη δυσφορία του για την «περίεργη», εκκεντρική ίσως, συμπεριφορά του συγγραφέα τού εν λόγω βιβλίου, δεν κρύβει, όμως, και τον θαυμασμό του για τη σκέψη του συναδέλφου του καθηγητή. Και το βιβλιοπωλείο του Λονδίνου, με πληροφορεί, δεν είναι στην άκρη της πόλης ή κάπου απόμερα· είναι σε κεντρικό σημείο, εκεί που υπάρχουν τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια, στην Gower Street εάν άκουσα καλά.
Το βιβλίο φαίνεται να έχει τρομερό ενδιαφέρον διότι αποκαλύπτει πώς λειτουργεί η πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνάντηση του Βαρουφάκη με έμπιστο συνεργάτη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον ρωτά ξεκάθαρα εάν είναι με τους «από μέσα» ή με τους «απ’ έξω».
Και τον βοηθά να καταλάβει τι εννοεί. Εάν είναι με τους «απ’ έξω» είναι ελεύθερος να έχει τη δική του γνώμη και να την εκφράζει δημόσια. Καλώς - να ξέρει, όμως, ότι οι «από μέσα» τον αγνοούν επιδεικτικά αφού αυτοί παίρνουν όλες τις αποφάσεις.
Διερμηνεύει στη συνέχεια ο κολλητός του Ομπάμα: «Οι εκλεγμένοι πολιτικοί έχουν μικρή εξουσία. Η Wall Street και ένα δίκτυο από hedge funds, δισεκατομμυριούχους και ιδιοκτήτες των media έχουν την πραγματική εξουσία και το “κλειδί” του να μπορείς να είσαι μέσα στην πολιτική είναι το να αναγνωρίζεις αυτό ως δεδομένο της ζωής και να προσπαθείς να πετυχαίνεις ό,τι μπορείς χωρίς να ενοχλείς το σύστημα».
Και σημειώνει ο υμνητής του βιβλίου, Βρετανός δημοσιογράφος Πολ Μέισον, όταν ο Βαρουφάκης αρνήθηκε να είναι με τους «από μέσα»: «Ο Βαρουφάκης όχι μόνο την απέρριψε αλλά πλέον μας συστρατεύει ενάντια στην ηλιθιότητα των περιστασιακών φαντασιώσεων της Αριστεράς πως το σύστημα που δομήθηκε από τον νεοφιλελευθερισμό μπορεί με κάποιο τρόπο να “λυγίσει” ή να συμβιβαστεί με τις επιθυμίες μας για κοινωνική δικαιοσύνη».
Μάλιστα. Ευκαιρία για πολλούς να ξεστραβωθούμε και να αποτινάξουμε στερεότυπα ιδεολογιών που καθόρισαν τη ζωή μας. Ποτέ δεν είναι αργά βέβαια, αρκεί να παραδεχτούμε τα λάθη μας και τις υπερβολές μας· να αποτινάξουμε κυρίως τον απεχθέστατο φανατισμό που μας διακατέχει (όσους, τέλος πάντων...).

Πηγή: efsyn.gr


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook, Twitter και Linkedin

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes