Κυπριακό: Στα άκρα η Άγκυρα, απειλεί με προσάρτηση των κατεχομένων


Στην Τουρκία διατυπώνονται απειλές πως αν δεν υπάρξει συμφωνία για λύση του Κυπριακού ως το τέλος του 2016, η Άγκυρα θα εξετάσει το μοντέλο της Κριμαίας για προσάρτηση των κατεχομένων στη τουρκική επικράτεια.

Σε «ναυάγιο» οδηγούνται οι συζητήσεις του Νίκου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί για το εδαφικό - Καμία υποχώρηση από την τουρκική πλευρά
Δύσκολα και χωρίς ιδιαίτερες ελπίδες για θετική κατάληξη συνεχίζονται στο Mont Pelerin της Ελβετίας οι διαπραγματεύσεις του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την εδαφική πτυχή του Κυπριακού. Πληροφορίες από ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές πηγές αναφέρουν ότι ουσιαστικά η προσπάθεια που καταβάλλεται αυτή τη στιγμή, δεν δίνει την εικόνα της αναζήτησης συμφωνίας, αλλά την αποτροπή ναυαγίου.
Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε ένα ενοποιημένο έγγραφο στο οποίο καταγράφονται με μπλε γράμματα οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και με κόκκινα γράμματα οι θέσεις της τουρκοκυπριακής. Στόχος είναι να επιτευχθούν συγκλίσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία στα διάφορα θέματα που θα εμφανίζονται με μαύρα γράμματα. «Αυτή τη στιγμή όλο το έγγραφο είναι μπλε και κόκκινο» ανέφερε πηγή του Protothema.gr . Το πρωί υπήρξε καθυστέρηση 2 ωρών στην καθορισμένη συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη και του Μ. Ακιντζί καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά ήθελε να εξετάσει περαιτέρω το ζήτημα (μάλλον με τη Τουρκία) για να παρουσιαστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αυτή την ώρα πραγματοποιείται νέα συνάντηση στην οποία παρακάθονται ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ `Ειντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Στις 9 η ώρα οι αντιπροσωπείες  των δύο πλευρών πρόκειται να παρακαθίσουν σε δείπνο στο Μοντρέ στο οποίο τους προκάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη.
Αυτό που συζητείται ως προς την εδαφική πτυχή είναι τα κριτήρια των εδαφικών αναπροσαρμογών και η κατάθεση χαρτών με συγκεκριμένες περιοχές μάλλον φαίνεται να είναι πολύ μακριά. Η τουρκοκυπριακή πλευρά φέρεται να μην δείχνει διάθεση να προχωρήσει σε ουσιαστικές παραχωρήσεις ώστε το έδαφος που θα επιστραφεί να επιτρέπει την επιστροφή 100.000 ελληνοκυπρίων προσφύγων στα σπίτια τους. Την όποια εξέλιξη υπονομεύουν και δηλώσεις που γίνονται στη Τουρκία, με τις οποίες διατυπώνονται απειλές πως αν δεν υπάρξει συμφωνία για λύση του Κυπριακού ως το τέλος του 2016, η Άγκυρα θα εξετάσει το μοντέλο της Κριμαίας για προσάρτηση των κατεχομένων στη τουρκική επικράτεια. 

Πηγή: protothema.gr

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes